Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Δριμύ κατηγορώ στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την επιλογή του να μην διαβιβάσει στην επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους έγγραφα που αφορούν τις κινήσεις λογαριασμών των δανειακών συμβάσεων αλλά και για την έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία, εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προκαταρκτικών πορισμάτων της επιτροπής, η Πρόεδρος της Βουλής, είπε πως ζητήθηκε από τον κ. Στουρνάρα να χορηγήσει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή του λογιστικού ελέγχου.

«Απαντώντας με επιστολή του στις 27 Μαΐου ο κ. Στουρνάρας, πρώην υπουργός οικονομικών, απαντά ότι χορηγεί αυτά που είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ, αυτά που μπορούσαμε να βρούμε και από αλλού και ότι οι τηρήσεις των λογαριασμών του ελληνικού δημοσίου, καλύπτονται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: « Απαντά ότι είναι απόρρητα για το κοινοβούλιο τα στοιχεία κίνησης των λογαριασμών από τους οποίους υποτίθεται ότι έχουν περάσει τα χρήματα που δόθηκαν ως οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως η άρνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την επιτροπή και ότι η απάντηση αυτή του διοικητή τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί αλλά πρόσθεσε ότι με αντιθεσμική συμπεριφορά ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά να αποστείλει ένα διαβιβαστικό, την έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής για να παρέμβει στη διαδικασία, προβαίνοντας σε μια σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις.

« Η έκθεση επιστρέφεται ως απαράδεκτη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική της χώρας και έχει «απαραδέκτως» παραβιάσει τις υποχρεώσεις του ως διοικητής όταν παρενέβη ωμά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος ανακοίνωσε πως η επιτροπή αλήθειας θα καλέσει τον Διοικητή της ΤτΕ για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παρεμβαίνει επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να διαμορφώσει τετελεσμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί και στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του δημοσίου και της γερμανικής Siemens.

Τι απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος

Πηγές της ΤτΕ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπογραμμίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Προέδρου της Βουλής.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  έστειλε την έκθεση, όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην Πρόεδρο της Βουλής και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σήμερα στη Φρανκφούρτη, όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 

(Το βίντεο ανέβασε στο YouTube ο χρήστης @Nikos Korovilas)