Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Το πολύ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η ΝΔ θα έχει παρουσιάσει ένα σύνολο ισοδύναμων μέτρων, εντελώς διαφορετικού πολιτικού μίγματος από αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση στους εταίρους, τα οποία σύμφωνα με τα στελέχη της λεωφόρου Συγγρού θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές και να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Στην ΝΔ μια μεγάλη μερίδα βουλευτών υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει το έδαφος για ρήξη με τους εταίρους και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Η αναζήτηση άλλου μίγματος για την επίτευξη της συμφωνίας έχει ήδη ανατεθεί στα μέλη του οικονομικού επιτελείου ενώ υπάρχει ακόμη και η σκέψη -μετά την εισήγηση Παπαμιμίκου- να ζητηθεί ενημέρωση από την ομάδα διαπραγμάτευσης. Σε τεχνικό επίπεδο το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού που έχει ήδη κοστολογήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ από κόσκινο αναμένεται να περάσουν και τα μέτρα που προτείνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της ΝΔ παραμένει σταθερός στην θέση του για εθνική συνεννόηση μέσω ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, οπότε και ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει την ουσιαστική συνδρομή και τεχνογνωσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ απορρίπτει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σενάρια που αναπτύχθηκαν αμέσως μετά την δήλωσή του για εθνική συνεννόηση.

Σε δεύτερο στάδιο ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να κάνει πράξη το κάλεσμα στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και να έχει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θα δέχονταν να ενταχθούν σε ένα κυβερνητικό σχήμα με κορμό τη ΝΔ.

Στην λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν και το ενδεχόμενο πρόκλησης νέας συζήτησης στη βουλή ώστε να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να ενημερώσει θεσμικά το κοινοβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα εξαντλήσει την επικοινωνία του με Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να αποτιμήσει τις προθέσεις τους για τις επόμενες ημέρες.

Όπως διατυπώνεται από συνεργάτες του κ. Σαμαρά, τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι αποφάσεις θα ληφθούν πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο και η ΝΔ οφείλει με κάθε τρόπο να «κοινωνήσει» προς όλους στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.