Ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης ελπίζει στην υποχώρηση των εταίρων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο που να μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος  στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ .

Ο κ. Βενιζέλος,τόνισε ότι ένας από τους πολλούς «αντιμνημονιακούς» μύθους της τελευταίας πενταετίας λέει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το  χρέος και όχι ο κίνδυνος επιστροφής στο πρωτογενές έλλειμμα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

«Προκειμένου να οικοδομηθεί ο μύθος αυτός αποκρύφτηκε και συκοφαντήθηκε με καλά οργανωμένο πάθος η μεγάλη παρέμβαση που έγινε το 2012 με το κούρεμα και την ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που οδήγησε σε μείωσή του κατά 180 περίπου δις ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ποσό που ισοδυναμεί πλέον με το 100% του σημερινού ΑΕΠ».

 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα υπενθύμισε ότι στην απόφαση του Eurogroup 2012 περιλαμβάνεται και η δέσμευση του για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές που συνεπάγονται περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και ανοίγουν δυνατότητες ευνοϊκότερης απεικόνισης της ονομαστικής τιμής του χρέους σε σχέση  με το ΑΕΠ.

 Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για σκόπιμη και ωμή αμφισβήτηση της παρέμβασης του 2012 ενω ζητάει τώρα να ισχύσουν για το χρέος όσα προβλεπόταν.

«Ο κ. Τσίπρας τονίζει με ηρωική έμφαση ότι δεν θα δεχθεί μέτρα χωρίς παρέμβαση στο χρέος. Χρησιμοποιεί το χρέος ως εμβρυουλκό μιας απόφασης που πρέπει να πάρει ο ίδιος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.