Την δέσμευσή τους για επίτευξη συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στην συνάντηση των οποίων έγινε ανασκόπηση εγγράφου με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών.

'Οπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε στην διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε 4 ώρες, μελετήθηκε το έγγραφο που είχαν ετοιμάσει οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει επιθυμία η διαδικασία κινηθεί σε ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται, ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μετά την σημερινή συνάντηση. 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν μπήκαν ακόμη στα βαθιά», αλλά, όπως σημείωσε, έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο καταγράφοντας συγκλίσεις/αποκλίσεις εφ΄όλης της ύλης, κάτι που δίνει την ευχέρεια στους δύο ηγέτες να δώσουνε περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση «θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς αν συμφώνησαν με ποια κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε να πει ότι «θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών».

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε ότι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Δευτέρα, 29 Ιουνίου.