Παράτυπο και παράνομο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο οικονομολόγος Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Ελληνικού Χρέους.

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Soier, ο Βέλγο εμπειρογνώμονας, τονίζει πως η έκθεση της Επιτροπής στοχεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση Παπανδρέου, που είχε ασκήσει πίεση στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) να επιδεινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναφέρεται, το χρέος διογκώθηκε κατά 28 δις – με τον μη υποχρεωτικό από την Eurostat συνυπολογισμό 19 δισ για χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων, 4 δισ για νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες και 5 δισ για «swaps».

Σύμφωνα με τον κ. Τουσέν, υπήρξε κοινή βούληση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκετών κυβερνήσεων - ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μη ζημιωθούν οι ξένες τράπεζες, ενώ στην πραγματικότητα, το ουσιαστικό πρόβλημα προερχόταν από το ιδιωτικό χρέος.