Η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, αναφέροντας ότι η Αθήνα «ήδη συμπιέζει και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας που έχει» για να εξυπηρετήσει το χρέος της. 

«Δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε τα χρήματα που επρόκειτο να λάβουμε από το καλοκαίρι του 2014 και προφανώς δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε (σ.σ τη δόση προς το ΔΝΤ)», είπε χαρακτηρισιτκά ο κ. Τσακαλώτος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις των «θεσμών» και εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές:

(Οι διαπραγματεύσεις) είναι μία διαδικασία “δούναι και λαβείν”, και όχι μία σύγκλιση του ενός μέρους στις θέσεις του άλλο. Μετακινήθηκαν ελαφρά προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο στους περισσότερους τομείς οι θέσεις τους παραμένουν ίδιες. 

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να συναινέσει σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, μία θέση που διατύπωσε εξ αρχής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι “κόκκινη” γραμμή για εμάς», υποστήριξε, λέγοντας ωστόσο πως φαίνεται «απόλυτα λογικό ότι οι περικοπές δεν πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι, η μεταρρύθμιση όμως θα πρέπει να είναι». 

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι οι οποιεσδήποτε συναινέσεις από την πλευρά της Αθήνας θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες, και εξήγησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να δεχθεί μία συμφωνία η οποία δεν αντιμετωπίζει το θέμα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων». 

Εάν μία πρόταση περιέχει αυτά τα σημεία, συνέχισε, η Ελληνική κυβέρνηση θα την υπογράψει. «Εάν όμως δεν προκύψει μία τέτοιου είδους συμφωνία, δεν υπάρχει νόημα να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζουμε ότι εξ αρχής θα αποτύχει», συνέχισε. 

Άφησε να εννοηθεί εξάλλου πως η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους που περιλαμβάνει την αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το EFSF

«Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις πάνω στο πως θα μπορούσε αυτό να συμβεί» είπε και συνέχισε: 

Εάν υπάρχει καλή θέληση, μπορώ να σκεφτώ 10-15 λύσεις αυτή τη στιγμή ώστε να προχωρήσει (σ.σ. η ελάφρυνση χρέους). 

Ερωτηθείς για το πόσο αισιόδοξος είναι ως προς την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Νομίζω πως αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Είναι στο χέρι της Ευρώπης να δείξει τη θέληση να μάθει από τα λάθη της» είπε χαρακτηριστικά.