«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» επαναλαμβάνουν οι δανειστές της Ελλάδας, ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, προειδοποιώντας, άμεσα και έμμεσα για τις συνέπειες που θα έχει ένα οριστικό αδιέξοδο.

Ο πήχης των προσδοκιών για την αυριανή συνεδρίαση είναι χαμηλά, αφού δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, όπως επιβεβαίωσε και ο Γ. Βαρουφάκης. Βρυξέλλες και Βερολίνο στρέφουν το βλέμμα τους στις εξελίξεις μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς αναμένεται επιτάχυνση των διαβουλεύσεων που ενδέχεται να κορυφωθούν με μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, μία ημέρα μετά τις βολές του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα, ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ΦΠΑ, συντάξεις και έλλειμμα, διαμηνύοντας ότι «ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τί δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τί θέλει να κάνει». «Δεν ζητάμε τρελά πράγματα» υπογράμμισε, ενώ από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είναι απαισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με δύο παριστάμενους βουλευτές που μετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, φέρεται να είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης με βάση το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στα τέλη Ιουνίου. 

Επισήμως το Βερολίνο, δηλώνει ότι δεν αναμένει αποφάσεις από την αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρόοδος. «Ο χρόνος τελειώνει» δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει συμφωνία εάν δεν κάνει η Αθήνα μία κίνηση προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την πλευρά του δεν βλέπει συμφωνία στο Eurogroup. «Το Eurogroup που θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο, παραμένει ανοικτό στις ελληνικές προτάσεις: Το ζήτημα είναι αν οι προτάσεις αυτές θα φθάσουν εγκαίρως» προσθέτοντας ότι «χωρίς προτάσεις, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε άποψη και κατά συνέπεια οι πιθανότητες για μια συμφωνία αύριο είναι ελάχιστες». O ολλανδός ΥΠΟΙΚ, μάλιστα εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο ενδεχόμενο της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, επιλογή που, ως γνωστόν, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απηύθηνε προς την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε στον Guardian ότι «εάν φύγεις από το ευρώ, φεύγεις από την Ε.Ε.»

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, καταθέτοντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου. Λίγες ώρες αργότερα, εξάλλου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέφθασε στην Αθήνα για επαφές με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, κομίζοντας μήνυμα της Ουάσινγκτον για αναγκαιότητα συμφωνίας.