Την ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσία Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε σήμερα στενός συνεργάτης του δεύτερου Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο Ουσάκοφ επεσήμανε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» και πρόσθεσε:

Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας (σ.σ. πρωθυπουργός), μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Μόσχα θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Αθήνα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση «θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα». 

«Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Κεντρικό θέμα στις διαβουλεύσεις των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας, την Παρασκευή 19 του μηνός, θα είναι ο καλούμενος στη Ρωσία Turkish Stream, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ουσακόφ. 

«Ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, θα συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, διάφορες πλευρές των διμερών εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, η πορεία της υλοποίησης των κοινών έργων υποδομής στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων και ζητήματα, που σχετίζονται με τον Turkish Stream», είπε ο ίδιος.

Μάλιστα σε αντίθεση με το γεγονός ότι στην Αγία Πετρούπολη δεν προβλέπεται να υπογραφούν οποιεσδήποτε παρόμοιες συμφωνίες με την τουρκική ηγεσία, «το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Τσίπρα) και δεν αποκλείεται κάποιου είδους συμφωνίες να υπογραφούν», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 16:30. 

Αντίστοιχες δηλώσεις ως προς τον αγωγό, είχε κάνει και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν.