Εντείνουν τις παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και να επιτευχθεί μία λύση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκε την Αθήνα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα Αμάντα Σλόουτ και είχε συνάντηση με τον συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δέχθηκε, σήμερα, στο γραφείο του, τη βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρία Amanda Sloat. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και έγινε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, η ίδια «υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνει άμεσα μία σοβαρή κίνηση ώστε να επιτευχθεί ένας “ρεαλιστικός” συμβιβασμός με τους πιστωτές. Η αποτυχία να επιτευχθεί μία συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Οικονομία». 

Η κ. Σλοτ, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα σήμερα και αύριο, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας και θα συζητήσει σειρά θεμάτων, όπως οι περιφερειακές εξελίξεις στην Κύπρο και την Ουκρανία, τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς πιστωτές της, καθώς και οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απειλής του λεγόμενου ισλαμικού κράτους (ISIL).

Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχο ύφος ήταν και το χθεσινό μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε, ενώ προειδοποίησε ότι «εξωτερικά σοκ» μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

«Με την παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών όπως την γνωρίζουμε σήμερα, τα εξωτερικά σοκ έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Λιου. 

Ο αμερικανός υπουργός επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου «οι διαπραγματεύσεις και ο δρόμος προς μια συμφωνία είναι σύνθετοι και γεμάτοι με προκλήσεις».