Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής από χθες όπου έχει γύρο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο κ. Κουρουμπλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους αρμόδιους Επιτρόπους Μετανάστευσης, κ. Δ. Αβραμόπουλο, Απασχόλησης κα Μ. Thyssen και Υγείας κ. V. Andriukaitis, για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, πρόθεση του κ. Κουρουμπλή είναι να εκδηλωθεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία έμπρακτης υποστήριξης του συστήματος παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα, το οποίο απειλείται με κατάρρευση.

Πρόκειται για μια πρόταση του Υπουργού Υγείας, σύμφωνη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλαπλής ωφέλειας, αφού από τη μια πλευρά θα υποστηρίξει το σύστημα ώστε αυτό να παρέχει υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και από την άλλη πλευρά θα δώσει την ευκαιρία σε ανέργους- επαγγελματίες υγείας για ένα 24μηνο απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Νωρίς σήμερα το πρωί τον Υπουργό Υγείας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης που έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα κατέστη από κοινού σαφές ότι το αγαθό της δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να υποκύπτει σε περικοπές και περιορισμούς.

Ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει δώσει ήδη εντολή στους αρμόδιους Επιτρόπους να συσταθεί Ομάδα Εργασίας προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς η κατατεθείσα πρόταση του Υπουργού Υγείας. Επίσης ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ευαίσθητους τομείς όπως φάρμακα, ενέργεια καθώς και περαιτέρω περικοπές στις χαμηλές συντάξεις.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μάρτιν Σουλτς μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση ενώ εξέφρασε το αμέριστο και ειλικρινές ενδιαφέρον του ιδίου καθώς και του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση λύσης και συμφωνίας.

Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να μεταφέρει προσωπικά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μήνυμα καλής διάθεσης για συνεννόηση.

Εν συνεχεία ο κ. Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης , κ. Δ. Αβραμόπουλο και την Επίτροπο Απασχόλησης κα Μ. Thyssen, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρότασή του, τονίζοντας ότι δεδομένων των προβλημάτων που υφίστανται στις δομές του συστήματος Υγείας, επιβάλλεται η προάσπιση του αγαθού της ανθρώπινης ζωής να υπερβαίνει τους όποιους κανονισμούς.