Το ΔΝΤ δεν έχει διατυπώσει καμία πρόταση προς την κυβέρνηση υπέρ της μείωσης του χρέους πριν το πρώτο μνημόνιο, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στη Λαμία, τόνισε πως πως ουδέποτε ο ίδιος ή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχαν γίνει αποδέκτες τέτοιας πρότασης.

«Μακάρι να υπήρχε επίσημη πρόταση του ΔΝΤ, είτε προς την ΕΕ, είτε προς την ελληνική κυβέρνηση. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε ανεπίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αν είναι αλήθεια οι αποκαλύψεις ότι τότε συζητάγανε κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ έχει μεγάλες ευθύνες που αυτά δεν τα έθεσε στο τραπέζι των συναντήσεων…» συμπλήρωσε. 

Για την τότε στάση της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου της καταλόγισε ευθύνες για την απροθυμία της να προβεί έστω σε μία δήλωση που θα καθησύχαζε τις αγορές, ενώ λίγο αργότερα για την Ιταλία και την Πορτογαλία υπήρξαν δηλώσεις οι οποίες απέτρεψαν την επιδείνωση της κρίσης. «Έχει μεγάλη ευθύνη η ΕΕ και οι δανειστές. Τα λάθη τους μπορεί να μην ήταν από πρόθεση, αλλά ήταν λάθη» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του εκείνης της περιόδου, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και το βάρος το οποίο κληρονόμησε η κυβέρνησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό, σημείωσε πως υπήρξε επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2004- 2005, όπου το Ταμείο «ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πήρε την υπόσχεση ότι θα εφαρμοστούν, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο τότε αρμόδιος υπουργός, έριξε αυτά τα μέτρα στο καλάθι των αχρήστων».