«Δεν κατέθεσε νέο σχέδιο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην εκπομπή Online με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο  αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις» είπε ο κ. Σακελλαρίδης και συνέχισε:

Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Παράλληλα τόνισε πως η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιουνκέρ έγινε με πρωτοβουλία και των δύο πλευρών, και υπογράμμισε πως υπάρχει η διάθεση για συνομιλίες. 

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε πως «είναι ευχάριστο ότι διαφοροποιείται από τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο πεντασέλιδο κείμενο». 

«Το τελευταίο κείμενο δεν περιλάμβανε καθόλου τις διαπραγματεύσεις που κάναμε τόσους μήνες, δεν μπορούσε να γίνει δεκτό» συνέχισε.

«Συζητήσαμε με τους θεσμούς επί συγκεκριμένου κειμένου», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τη χώρα ξεκρέμαστη. Όπως είπε, «συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει η επίδειξη της ευθύνης από όλες τις πλευρές».

Ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι «δεν πιστεύω ότι είναι λογικό να επιμείνουν σε μία πρόταση που δεν περνάει όχι μόνο από την πλειοψηφία, αλλά από όλα τα κόμματα της Βουλής».

Οι προτάσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στα υψηλά εισοδήματα, επανέλαβε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτείνει μείωση στον ΦΠΑ στα φάρμακα και σε άλλα βασικά αγαθά.

«Στόχος μας είναι μία συμφωνία», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε:

Για αυτό διαπραγματευόμαστε, για μία βιώσιμη συμφωνία. Όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως κανέναν δεν ευνοεί η ρήξη. Είμαστε σε μία δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης. Και εδώ κρίνεται και η δυνατότητα του Ελληνικού λαού να ζητήσει με αξιοπρέπεια από την ΕΕ να αναπτυχθεί η χώρα του. 

Συνέχισε λέγοντας, ότι εάν «δεν υποχωρήσουν οι δανειστές από το πεντασέλιδο κείμενο προφανώς δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αυτή τη στιγμή όμως κανένας δεν θέλει τη ρήξη».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως οι προτάσεις των θεσμών, εάν μείνουν όπως έχουν, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση του ορίου του ELA, διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθούν από την κυβέρνηση έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων (Capital controls), ότι «οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό». 

Σχολιάζοντας την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, σημείωσε πως «σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΤτΕ, και ζητάμε από την ίδια να κάνει το ίδιο». Στην έκθεση, είπε, υπήρχαν διατυπώσεις που δεν συνάδουν με τον ρόλο της τράπεζας. 

«Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει συνεργαστεί με έναν καλό τρόπο με την κυβέρνηση ώστε να παραμείνει ισχυρό το τραπεζικό σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα» είπε ακόμα ο κ. Σακελλαρίδης.

Ως προς τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «είναι Πρόεδρος της Βουλής και από τη θέση της, έχει το δικαίωμα να πράξει όπως η ίδια νομίζει. Συμφωνώ με την ουσία της κριτικής της. Δεν είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά το ότι υπερέβη τον ρόλο του ως αυτός που επιβλέπει και διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος». 

Καραγκούνης: Οι ελληνικές προτάσεις είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης επεσήμανε πως «οι ελληνικές προτάσεις είναι κακές ειδικά ως προς το φορολογικό σκέλος». 

«Η φορολογία που προτείνουν είναι μείωση μισθών και συντάξεων» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει πολιτική όσο είναι καιρός». 

Ο κ. Καραγκούνης κάλεσε την κυβέρνηση να μην πάει σε ρήξη, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει άτακτη χρεοκοπία και την επέκρινε για τη διαπραγματευτική της τακτική.

Παρατήρησε εξάλλου ότι όταν η Νέα Δημοκρατία έφερε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε.