current views are: 1

18 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση03:59

Ο Αλέξης περπατάει στο… μονοπάτι του θανάτου

Με δεδομένο το άσχημο κλίμα της προηγούμενης μέρας, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, προκάλεσε έκπληξη. 

Δημοσίευση 03:59’
αρθρο-newpost

Με δεδομένο το άσχημο κλίμα της προηγούμενης μέρας, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, προκάλεσε έκπληξη. 

Με δεδομένο το άσχημο κλίμα της προηγούμενης μέρας, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, προκάλεσε έκπληξη. Μικρή μεν, αλλά έκπληξη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού και θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι πρόσθεσε πως εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα αναλάβει την ευθύνη να πει το «μεγάλο όχι», προέταξε την επιδίωξη να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός. 

Ώρες αργότερα, στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες της χώρας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της λιτότητας με κεντρικό σύνθημα «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται – Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές». Τις συγκεντρώσεις στήριζε με τα ΜΜΕ που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ. δηλώνοντας ότι «η στήριξη από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι το πιο ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση». 

Κατά σύμπτωση, την ώρα που γινόταν οι συγκεντρώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ήταν η πρώτη επικοινωνία μετά την Κυριακή οπότε διακόπηκαν οι συνομιλίες με τους δανειστές και στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε είχαν ειπωθεί ένθεν και κείθεν βαριές κουβέντες. Η συνομιλία κράτησε περίπου δέκα λεπτά και όπως διέρρευσε το Μαξίμου έγινε σε «καλό κλίμα» και σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Ήδη έχουν αρχίσει να «τρέχουν» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται μία νέα, συμβιβαστική πρόταση από την Κομισιόν, στην κατεύθυνση να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να επιτευχθεί συμφωνία. Λέγεται μάλιστα ότι ο Γιούνκερ θα αναλάβει να κάμψει τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις.  Προφανώς και στο παρασκήνιο, γίνονται πολλά περισσότερα από όσα παρακολουθούμε στο προσκήνιο, με τις δημόσιες δηλώσεις. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, ο αμερικανικός παράγοντας είναι ενεργός και ο ένας «παίκτης» δοκιμάζει τον άλλο.   

Ο Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση μισθών και συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Γιούνκερ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι και ο ίδιος δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα. 
Κάποιοι εκτιμούν ότι αν η νέα πρόταση της Κομισιόν είναι πραγματικά βελτιωμένη, ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να την αποδεχθεί και αν οι ευρωπαίοι την έχουν υιοθετήσει, το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να την καταπιεί.

Όμως, έως ότου η διαπραγμάτευση λήξει (αν λήξει) η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσουν να περπατούν στο… El Camino del Rey. Στην πιο θανατηφόρα διάβαση του κόσμου για πεζούς. 


σχετικα αρθρα