Το θέμα της Ελλάδας και πάλι πρωταγωνιστεί στον γερμανικό τύπο, με τα δημοσιεύματα να ασχολούνται με την ανυπαρξία προτάσεων Βαρουφάκη στο Εurogroup, το συνταξιοδοτικό αγκάθι του Τσίπρα, τις σοβαρές συνέπειες από ένα Grexit, αλλά και ένα Plan B για την Ελλάδα

O Βαρουφάκης ταξιδεύει με άδειες τσάντες αναφέρει στον τίτλο της η Handelsblatt, η οποία αναφέρεται στην προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζωνης, στην οποία όπως τονίζει η εφημερίδα, δεν θα έχει παρουσιάσει νέες προτάσεις, αλλά μόνο θερμά λόγια. 

Η 'Ανγκελα Μέρκελ πάντως προσπαθεί να θυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της, όπως σχολιάζει άτομο από το περιβάλλον της και προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση στο κόμμα της. 

«Η διασωση της Ελλάδας εξαρτάται από δύο δισ. ευρώ» έχει στον τίτλο της η Die Zeit, η οποία τονίζει ότι μπροστά στα δισεκατομμύρια που έχουν ξοδευθεί τα τελευταία χρόνια, τώρα η έλληνική σωτηρία εξαρτάται από ένα τέτοιο μικρό σχετικά ποσό.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τραγελαφικό αυτό που συμβαίνει, το γεγονός δηλαδή ότι έχουν ξοδευθεί 245 δισ. και τώρα η αποτυχία του προγράμματος διάσωσης μπορεί να έρθει από αυτά τα 2 δισ που διακυβεύονται. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τους δανειστές να επιμενουν σε μείωση κόστους σε αυτό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει, δε, την στροφή που έχει κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, η οποία προχωρά σε αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομους. 

«Η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα Grexit σε αντίθεση με την Ελλάδα» τονίζει η FAZ στον τίτλο της με τον επικεφαλής της Bundesbank Τζενς Βάιντμαν να προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες από την έξοδο από το ευρώ

Ο Τζενς Βάιντμαν προειδοποίησε τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ να είναι προσεκτικοί στην επίλυση του χρέους με την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή νομισματική ένωση και να μην υπονομευτούν οι αρχές της. 

Ενα Plan B για την Ελλάδα με πέντε σημεία προτείνει ο Der Spiegel, τονίζοντας ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 
'Οπως τονίζει η εφημερίδα ακόμα και να γίνει τώρα η συμφωνία, θα βοηθήσει ελάχιστα την χώρα που θα χρειαστεί να δώσει τα χρήματα πίσω σε λίγους μηνες. 

«Είναι καιρός για ένα εναλλακτικό σχέδιο» τονίζει η εφημερίδα, με το οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να επιζήσει για καιρό. 

Το πρώτο σημείο είναι να μην δοθεί καμία άλλη οικονομική βοήθεια, το γνωστό και ως τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ το δεύτερο σημείο του προγραμματος μιλά για αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους. Η εφημερίδα αναφέρεται και στα capital controls ως ενα μέσο που θα  μπορούσε να βοηθήσει σταδιακά την Ελλάδα και βοήθησε στην περίπτωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο. 

Η εφημερίδα προτείνει επίσης την σταδιακή απομάκρυνση των πιστωτών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ προτείνει επίσης η Ελλάδα να αποφασίζει για την έξοδο της από το ευρώ.

Αυτό το εξηγεί λέγοντας ότι είναι νομικά και πολιτικά αδύνατο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και θα πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει να βγει για λίγο, προκειμένου να γίνει και πάλι ανταγωνιστική οικονομία.