current views are: 1

18 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:41

FT: Οι κρίσιμες ημερομηνίες προς το Grexit

Τις κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα καταγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

 

Δημοσίευση 06:41’
αρθρο-newpost

Τις κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα καταγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

 

Τις κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα καταγράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

Αρχής γενομένης από τη σημερινή 18η Ιουνίου και το κρίσιμο eurogroup η βρετανική εφημερίδα γράφει πως «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται στο Λουξεμβούργο, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κομίζει νέες προτάσεις από πλευράς Αθήνας».

19 Ιουνίου,συνεδρίαση του Ecofin. «Θεωρητικά η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, όπως για παράδειγμα πανικός στις αγορές ή ουρές έξω από τις ελληνικές τράπεζες, δεν αναμένεται ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει σε μάκρος του υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.» 

21 Ιουνίου, Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.« Ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν μία έκτακτη Σύνοδο από τη στιγμή που δεν υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup». 

Μετά τις 22 Ιουνίου. «Το χειρότερο σενάριο εμφανίζεται στον ορίζοντα: Εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία το χειρότερο σενάριο αρχίζει να έρχεται πιο κοντά. Σε αυτό περιλαμβάνεται η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας. Εάν υπάρξει τραπεζικός πανικός μπορεί η ΕΚΤ να αναγκαστεί να χαρακτηρίσει τις ελληνικές τράπεζες «αφερέγγυες» και να αποσύρει κάθε στήριξη». 

25 Ιουνίου, Σύνοδος Κορυφής: «Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, η οποία, πάντως, διαθέτει μία «φορτωμένη» ατζέντα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν ότι εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως αυτή την ημερομηνία θα είναι, ήδη, αργά για την Ελλάδα».

30 Ιουνίου, Ημερομηνία «λήξης». «Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ πρέπει να πληρωθούν 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Χωρίς συμφωνία, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα παράταση του προγράμματος».

1 Ιουλίου. «Είσοδος σε «αχαρτογράφητα ύδατα», αποτυχία συμφωνίας και αποπληρωμής του ΔΝΤ. Η Ελλάδα (και η Ευρωζώνη) εισέρχεται σε αυτό που ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ως «αχαρτογράφητα ύδατα». Έλεγχοι κεφαλαίων, άδεια κρατικά ταμεία, τραπεζικό σύστημα που αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια». 

20 Ιουλίου, Η καταληκτική ημερομηνία. «Η πραγματική τελική προθεσμική, καθώς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει την ΕΚΤ θα είναι αδύνατο να επιβιώσει εντός Ευρωζώνης».


σχετικα αρθρα