current views are: 2

18 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση08:48

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι καλύτερα εξοπλισμένη να συνεχίσει το ταξίδι μόνη της

Ένα άρθρο του συγγραφέα Λέοναρντ Μπεντίρσκι στο Bloomberg View αναφέρει το σενάριο…εξαφάνισης της Ελλάδας από τον παγκόσμιο χάρτη, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ μπορεί να απαλλαγεί από το φορτίο του χρέους και να να επιβιώσει.  

Δημοσίευση 08:48’
αρθρο-newpost

Ένα άρθρο του συγγραφέα Λέοναρντ Μπεντίρσκι στο Bloomberg View αναφέρει το σενάριο…εξαφάνισης της Ελλάδας από τον παγκόσμιο χάρτη, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ μπορεί να απαλλαγεί από το φορτίο του χρέους και να να επιβιώσει.  

Ένα άρθρο του συγγραφέα Λέοναρντ Μπεντίρσκι στο Bloomberg View αναφέρει το σενάριο…εξαφανισης της Ελλάδας από τον παγκόσμιο χάρτη, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ μπορεί να απαλλαγεί από το φορτίο του χρέους και να να επιβιώσει.  

«Στην νουβέλα του Ντέιβιντ Μίτσελ, ενας ασθενής που λέει ότι δημιούργησε τον κόσμο, το αποδεικνύει κάνοντας το Βέλγιο να εξαφανιστεί από τους χάρτες. Τι θα συνέβαινε αν αυτό γινόταν και για την Ελλάδα»; αναρωτιέται ο Μπεντίρσκι. 

Ο αρθρογράφος τονίζει: «Ενα πρωί θα ξυπνούσαμε και δεν θα βρίσκαμε καθόλου νέα από την Ελλάδα στα sites, καθόλου συνδέσεις για ελληνικά άρθρα στο twitter, καμία αναφορά στα έγγραφα της ΕΕ ή στις αναφορές της Eurostat. Μια ματιά στον χάρτη θα αποκάλυπτε μια χώρα που ονομάζεται Ελλάδα να υπάρχει ακόμα στην Μεσόγειο νότια από την Αλβανία, την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ». 

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι μη συμφωνία με τους δανειστές θα σημαίνε πιθανότατα χρεοκοπία, μια έξοδο από το ευρώ και πιθανοτατα από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Τόνισε ότι θα ήταν οδυνηρό, ωστόσο το σενάριο του Στουρνάρα δεν θα ήταν καταστροφικό για όλους

Σύμφωνα με Tim Edwards, διευθυντής της S&P Dow Jones Indices, «αν τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό ΑΕΠ εξαφανίζονταν, θα ήταν ασφαλώς μία τραγωδία αλλά όχι επικών ή παγκοσμίων διαστάσεων». Όσο για το ελληνικό χρέος των 324 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα πολύ μικρό μέρος του βασίζεται στην αγορά.

«Τα περισσότερα χρήματα τα χρωστά η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και, σε περίπτωση Grexit, κανένα κράτος δεν θα χρεοκοπήσει», αναφέρεται στο άρθρο.

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει :

Εάν η Ελλάδα απλώς εξαφανιζόταν ως μέλος της ΕΕ και επανεμφανιζόταν ως ‘Ελλάς, μια χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας πίσω το χρέος της, θα ήταν ακριβώς όπως οι χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Κι εκείνες ξεκίνησαν χωρίς κανένα χρέος, αφού η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για τα χρέη τους. Υπήρξαν βέβαια αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως ψυχολογικής φύσης, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμπλεξ «χαμένης αυτοκρατορίας» για πολλούς Ρώσους και ανακατανομή της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Σύμφωμα με τον Μπεντίρσκι, ωστόσο, η ΕΕ είναι μάλλον καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτές τις επιπτώσεις από ό, τι ήταν η Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990: Είναι πολύ πιο ισχυρή οικονομικά και πιο συνειδητοποιημένη αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Με το να απαλλαγεί από την Ελλάδα, η ΕΕ θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα στα τρέχοντα και επίδοξα μέλη της ότι έχει κάποια στάνταρ», γράφει ο  Bershidsky.

Κατά την γνώμη του αρθρογράφου, και η ίδια η Ελλάδα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να συνεχίσει το ταξίδι της μόνη της. «Τα μέτρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί «καταστροφικές πολιτικές», τα οποία επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της χώρας έχουν δημιουργήσει μία καλή βάση για την ανάπτυξη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Zsolt Darvas του think tank των Βρυξελλών Bruegel, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πλέον πιο ευέλικτη από ό, τι η γερμανική και οι προσαρμογές στο κόστος εργασίας ανά μονάδα και την ευκολία του επιχειρείν έχουν καταστήσει τη χώρα δυνητικά πιο ανταγωνιστική. 

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη που επιβιώνουν εκτός ευρώ. Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί και η Ελλάδα να μην μπορεί να το κάνει. Αξίζει να το κάνει, αν είναι να απαλλαγεί από το φορτίο του χρέους» καταλήγει το δημοσίευμα. 


σχετικα αρθρα