current views are: 1

18 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:40

Προειδοποίηση Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή και μπορεί να αντέξει την κρίση

Ομιλία μπροστά στα μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου απηύθυνε πριν από λίγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της, ενώ υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. 

Δημοσίευση 07:40’
αρθρο-newpost

Ομιλία μπροστά στα μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου απηύθυνε πριν από λίγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της, ενώ υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. 

Ομιλία μπροστά στα μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου απήυθυνε πριν από λίγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της, ενώ υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός, η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή, αν η Ελλάδα δείξει και αυτή θέληση.

«Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» φέρεται να τόνισε για μια ακόμα φορά η Μέρκελ ενώπιον των γερμανών βουλευτών, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν στόχο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. 

«Η Ευρώπη τώρα είναι πιο ισχυρή και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση» τόνισε η καγκελάριος.

Επιστρέφοντας στο θέμα της Ελλάδας, η Μέρκελ τόνισε ότι στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα επιβεβαίωσε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα δέχτηκε μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όπως δέχθηκαν και άλλα κράτη, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία. 

«Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτές τις χώρες που ξαναβρήκαν τον δρόμο τους, η Ελλάδα ακόμα προσπαθεί να το κάνει» επεσήμανε η καγκελάριος. 

Σύμφωνα με την καγκελάριο:

Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά. Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ‘ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της. 

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μέρκελ διατήρησε χαμηλούς τόνους στην ομιλία της, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να σωθεί η Ελλάδα. 

Βέβαια στην αίθουσα δεν έλειψαν γιουχαϊσματα, αλλά και επευφημίες, με τα πρώτα να κυριαρχούν όταν αναφερόνταν στην Ελλάδα. 


σχετικα αρθρα