Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Στη ζώνη της νεκρής διαπραγμάτευσης βρίσκεται το Μαξίμου περιμένοντας –χωρίς να το δηλώνει – μία υποτυπώδη αντίδραση της πλευράς των πιστωτών για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, έστω και σε πολεμικό κλίμα. 

Ο Βέρνερ Φάιμαν από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες, υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τον ρόλο γεφυροποιού ούτως ώστε να φέρει σε επαφή ξανά τις δύο πλευρές και να ξεπεραστούν και οι παρεξηγήσεις και οι αντιθέσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των μέτρων που προτείνουν τα δύο μέρη. 

Το είπε ξεκάθαρα στις δηλώσεις του αν και άφησε να εννοηθεί ότι τα περιθώρια σύγκλισης δεν είναι πολλά –άντε βαριά βαριά –ως την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. 

Ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν τον Αυστριακό Καγκελάριο που εξαρχής στάθηκε φιλικά απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα να έχει επικοινωνήσει πριν από το ταξίδι του στην Αθήνα με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να μεταφέρει κάποιο μήνυμα ή αντιστοίχως να πάρει μήνυμα από το Μαξίμου και να το κομίσει στους ευρωπαίους ηγέτες. Είναι πολύ πιθανόν να το πράξει με βάση τα όσα δήλωσε αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Μετά το ντελίριο Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται και πάλι διατεθειμένος να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες προσπερνώντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε θιγμένος από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το ότι του καταλόγισε την έμπνευση ορισμένων μέτρων, κάτι που το Μαξίμου αρνείται κατηγορηματικά. 

Γενικώς η παρεξήγηση με τον Γιούνκερ δεν βγάζει κάποιο σαφές νόημα, όπως επίσης και η επιθυμία του να επικοινωνήσει εκ νέου με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά απορρίπτει την εναλλακτική των εκλογών του δημοψηφίσματος και τονίζει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα είναι που θα χειριστούν την όποια κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Είτε μία έντιμη συμφωνία το κόστος της οποίας θα αναλάβουν να σηκώσουν στο ακέραιο είτε ένα αδιέξοδο για το οποίο θα αναλάβουν την ευθύνη να πούνε το «μεγάλο όχι». 

Το χθεσινό μήνυμα Τσίπρα ήταν πως δεν προτίθεται να συγκροτήσει κάποια οικουμενική κυβέρνηση για να βγει ο ίδιος από την δύσκολη θέση.