«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θέλει τη συμφωνία και θα τη στηρίξει ακόμη κι αν είναι σχετικά επώδυνη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Είναι πολύ δύσκολο να υποθέσω ότι υπάρχουν Έλληνες που θα στήριζαν τη ρήξη. Αν σωρευθούν όλα αυτά πάνω σε μια σύγκρουση με την Ευρώπη θα έχουμε πρόβλημα υπαρξιακό», πρόσθεσε.

Σχετικά με το μεναταστευτικό και την ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι «Κάνουμε μαθήματα στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτές τις ροές μέσα στην οικονομική κρίση. Την ώρα που η Ευρώπη μάς πιέζει, και με σκληρότητα καμιά φορά, εμείς στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δείχνουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό και ευρωπαϊκό ανθρωπισμόΗ Ευρώπη κάνει αντιμαθήματα με τον τρόπο που χειρίζεται την Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι

«η Ελληνική Αστυνομία, μαζί με άλλα σώματα, θωρακίζει την Ευρώπη από την παράνομη μετανάστευση και τους κινδύνους που εμπεριέχει. Όπως εμείς εφαρμόζουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όλους, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για την εφαρμογή των διατάξεων, επομένως όλων εκείνων των θεμάτων που άπτονται και των δικών της αρμοδιοτήτων».