Λίγο από άγρια Δύση θυμίζει τόσο γραφιστικά όσο και συντακτικά το σημερινό θέμα του Bloomberg για την κόντρα Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι δύο «άγριοι» όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αντίπαλοι, υπερασπιστές δύο διαφορετικών οικονομικών απόψεων που παλεύουν για την επίλυση της κρίσης. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: Ντυμένος στα μαύρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμίζει περισσότερο ήρωα σε ταινία του Ταραντίνο, παρά έλληνα υπουργό Οικονομικών. 

Σε λίγες ώρες, ο Βαρουφάκης πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και 17 ακόμα υπουργούς, οι οποίοι πιέζουν την Ελλάδα να συμπιέσει τις δημόσιες σπατάλες, να ιδιωτικοποιήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και να συλλέξει περισσότερους φόρους από τους πολίτες σε αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. 

Αλλά η ανταγωνιστική αριστερή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους ελληνες ότι η λιτότητα θα τερματίζονταν, οπότε πλέον εξαρτάται από τον Βαρουφάκη να διαπραγματευθεί μια καινούρια συμφωνία και να πάρει 7,2 δισ. 

΄Οσο ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται ξανά για δουλειά, μετά το τελευταίο επεισόδιο με τον Σόιμπλε, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στον Σόιμπλε. Διαμηνύει ότι το πρόγραμμα λιτότητας ήταν κάτι που βούλιαξε την Ελλάδα σε εθνική κατάθλιψη. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, για να διεγείρει την ελληνική οικονομία. Είναι προετοιμασμένος να κάνει έναν κατάλογο από αλλαγές με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει.

Όπως δήλωνε εξάλλου ο  έλληνας ΥΠΟΙΚ: «Η οικονομία έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, αφού δεν υπάρχει ούτε πίστωση, ούτε επενδύσεις, να αναμένεις την παραγωγή πλεονάσματος σαν τρέλα. Είναι η απόλυτη τρέλα. Είναι να σαν μας καταδικάζεις σε θάνατο. 

Ο αρθρογράφος τονίζει: 

Μπορεί ο Σόιμπλε και Βαρουφάκης να μοιράζονται την ίδια σκηνή μόλις για πέντε μήνες, ωστόσο έχουν αναδειχθεί σε βασικούς αντιπάλους μίας μάχης ιδεών που διαμορφώνει την στάση της ευρωζώνης απέναντι στην χειρότερη κρίση των 16 ετών της ιστορίας της. Από τη μία έχουμε έναν αυτοαποκαλούμενο «ανορθόδοξο μαρξιστή», που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του διδάσκοντας Οικονομικά και Θεωρία των Παιγνίων σε φοιτητές. Από την άλλη έχουμε έναν δικηγόρο και υποστηρικτή της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, που έχει συμπληρώσει 40 χρόνια παρουσίας στην Μπούντεσταγκ, τη Βουλή της Γερμανίας. Ο Βαρουφάκης έχει κερδίσει επαίνους από οικονομολόγους όπως ο Joseph Stiglitz για την εύστοχη κριτική του στις αδυναμίες της ζώνης του ευρώ. Ο Σόιμπλε έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της 19μελούς νομισματικής ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο,  η κόντρα των δύο αντρών έχει τις ρίζες της σε ένα ερώτημα που έμεινε αναπάντητο, όταν το ενιαίο νόμισμα τέθηκε σε λειτουργία την 1 του Γενάρη του 1999: Ποιο είναι το σχέδιο, αν και όταν κάποιο από τα μέλη πλησιάσει στη χρεοκοπία; 

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι Ελλάδα φαίνεται να πλησιάζει αυτήν την κατάληξη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το περασμένο σαββατοκύριακο, οι συνομιλίες ενδέκατης ώρας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της κατέρρευσαν, χωρίς καμία ένδειξη ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν τελικά να επιλύσουν τις διαφορές τους. Έτσι, στη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, ο Βαρουφάκης, ο Σόιμπλε, και άλλοι υπουργοί οικονομικών θα κληθούν να αποτρέψουν μια καταστροφή. 

«Ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι η τρόικα - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - πειραματίζονται εις βάρος της Ελλάδας. Λέει ότι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους ή η μείωση των συντάξεων δεν αποτελούν μέτρα ικανά για να σώσουν τη χώρα του ή την ζώνη του ευρώ. Αυτό που χρειάζεται, λέει, είναι ένας επανασχεδιασμός που θα διευκολύνει τις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, να διοχετεύσουν «αδρανή κεφάλαια» στις φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα, μέσω επενδύσεων», αναφέρει, επίσης, το άρθρο.

Το δημοσίευμα καταλήγει :

Ωστόσο, αν και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά δομικό και ότι η τρέχουσα δομή δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ, ο Γερμανός ομόλογός του πιστεύει ότι τα πράγματα είναι πιο απλά και ότι το αληθινό μυστικό της ευημερίας είναι απλώς να ξοδεύεις λιγότερα από όσα βγάζεις. Κι αυτή είναι μονάχα μία από τις δεκάδες διαφορές που χωρίζουν τους δύο άντρες με την έντονη προσωπικότητα.