Πληροφορίες για επεξεργασία ενός σχεδίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή την στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης (25/6) μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Σκοπός είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν όπως το Grexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει  περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.