Υπέρ της θέσης για διαγραφή του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, ενώ ζητάει και την εκπόνηση ενός επενδυτικού προγράμματος για τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός πολιτικός κρίνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και πριν και εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει το τεράστιο χρέος της. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στα βιβλία μόνο.

Παράλληλα, ο Χέλμουτ Σμιτ χαρακτηρίζει απολύτως ανεπιθύμητη την οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, λέει ότι δεν το βλέπει τόσο θετικά όσο το έβλεπε πριν από έξι μήνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιδράσει με ασυνέπεια μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει ο Χέλμουτ Σμιτ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πιέζουν την Ευρώπη και για τα οποία δεν προσφέρονται λύσεις για την αντιμετώπισή τους.