Δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Σεργκέι Στάνισεφ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στάνισεφ, οι επιλογές για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μονάχα, είτε η συνέχιση της αποτυχημένης προσέγγισης της λιτότητας της τρόικας, είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη δεν μπορεί να καθορίζεται από άρνηση για τολμηρές και αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και κάλεσε όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική, βεβαιώνοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις θα θέτουν το ελληνικό κράτος πρόνοιας και την οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας».

«Όλοι οι Ευρωπαίοι αξίζουν μια διαφανή διαδικασία, που να μην αφήνει χώρο για ερμηνεία και φήμες για ένα τόσο σημαντικό θέμα για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι επείγον να βρεθεί μια δίκαιη λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την επίτευξη οικονομικών και κοινωνικών στόχων και που να βασίζεται σε μια ισχυρή προοδευτική, μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία να προστατεύει τον πιο αδύναμο και να αποκαθιστά την κοινωνική ισορροπία και την ισότητα» ανέφερε ο κ. Στάνισεφ και συνέχισε:

Πρέπει να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα και να βεβαιώσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα θέτουν το ελληνικό κράτος πρόνοιας και την οικονομία σε τροχιά βιωσιμότητας. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση, τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), να εξετάσουν όλες τις λύσεις για μια δίκαιη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς πιστωτές πρέπει να επιδείξουν ευελιξία, και να ξεφύγουν από την αποτυχημένη προσέγγιση λιτότητας της Τρόικας.

Κλείνοντας, ο κ. Στάνισεφ υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.