Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την αναστολή της πληρωμής του δημοσίου χρέους λόγω του παράνομου, επαχθούς και αθέμιτου χαρακτήρα του καθώς και της ακυρότητα των δανειακών συμβάσεων προτείνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του προκαταρκτικού πορίσματος της Eπιτροπής, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα αμφισβήτησης των μνημονίων και αναστολής αποπληρωμής του χρέους. Μάλιστα ο επιστημονικός συντονιστής της επιτροπής, Ερίκ Τουσέν, πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι υπήρξε δόλος από την πλευρά των δανειστών και πως το γεγονός ότι υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, επιτρέπει στη κυβέρνηση να μην αποπληρώσει το χρέος.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να πληρώνει τα ψέματα των δανειστών θα συνεχιστούν. Το κλίμα θα αντιστραφεί αν οι δανειστές αντιληφθούν πως θα πρέπει να ανασταλούν οι πληρωμές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσέν και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο οι δανειστές θα αναγκαστούν να αποδεχτούν πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

Από την πλευρά του ο συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης σημείωσε πως το μεγάλο όπλο της χώρας μας είναι η μη νομιμότητα των συμβάσεων , ενώ η ακαδημαϊκός κ. Φατορέλι έκανε λόγω για τουλάχιστον παρανομίες που έγιναν (σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΤΧΣ) με πρόσχημα τη σωτηρία της Ελλάδας.

Επιπλέον, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως τίθεται και ζήτημα προσώπων όπως του κ. Τρισέ που φέρεται σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη να εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας και όχι της ΕΕ, καθώς και της κυρίας Λαγκάρντ που τη περίοδο υπογραφής των μνημονίων ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Πρόσθεσε δε πως η επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της και θα φτάσει σε ολοκληρώσει τον λογιστικό έλεγχο, αξιώνοντας ,απ'όλες τις υπηρεσίες.

Έτσι άφησε εκ νέου αιχμές για τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως ο λογιστικός έλεγχος είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και πως δεν μπορεί η κεντρική τράπεζα να αρνείται να δώσει στοιχεία.