Σε έντονους τόνους, με σαφή μηνύματα, αλλά και καρφιά προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιερ Μοσκοβισί και της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το Eurogroup που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων τους ήταν το γεγονός ότι η Αθήνα πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις και ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Έχει γίνει πάρα πολύ μικρή προοδος στη συζήτηση Ελλάδας θεσμών» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επεσήμανε πως «δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή» σημείωσε και έκανε λόγο για πολύ ισχυρό μήνυμα στις ελληνικές αρχές.

«Σήμερα ζητήσαμε από την Ελλάδα να μας δώσει προτάσεις ως το τέλος του μήνα, με στόχο την επέκταση του προγράμματος» είπε ο ολλανδός υπουργός τονίζοντας ότι χρειάζεται αξιόπιστη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η μπάλα είναι στο τερέν των Ελλήνων» είπε στη συνέχεια, προειδοποιώντας ότι «η κλεψύδρα αδειάζει, υπάρχουν και τα εθνικά κοινοβούλια, έχουμε ελάχιστο χρόνο».

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στους Έλληνες, απάντησε ότι «αξίζουν μία αξιόπιστη και δίκαιη συμφωνία, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει χρηματοδοτικά ανεξάρτητη και να έχει το μέλλον της στα χέρια της. Οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα δημιουργεί ένα δίκαιο και βιώσιμο οικονομικό μέλλον για την Ελλάδα, θα ήταν μία κακή συμφωνία επίσης για τη χώρα. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Μοσκοβισί: Να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα

«Έπειτα από πέντε μήνες εντατικών διαβουλεύσεων δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά το γεγονός ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι στόχος όλων» τόνισε από την πλευρά του, στη συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Έχουν γίνει εύλογες προτάσεις προς την Ελλάδα, όμως περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, όμως δεν έχουν διατυπωθεί ακόμα» επισήμανε.

«Όλοι γνωρίζουμε τις προθεσμίες, είναι η 30η Ιουνίου, μας μένει λίγος χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «τις επόμενες μέρες χρειάζονται αποφάσεις».

Η Κομισιόν κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε. «Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού» σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί με εποικοδομητικό πνεύμα και με ευελιξία.

Λαγκάρντ: Περιμένουμε νέες προτάσεις 

Τις ελληνικές προτάσεις περιμένει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως δήλωσε κατά την τοποθέτησή της.

«Περιμένουμε» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί έχουν θέσει μερικές πολύ λογικές προτάσεις» και ότι «οι προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να είναι αξιόπιστες».

Η κυρία Λαγκάρντ, τόνισε ότι «στις συζητήσεις είμαστε πάντα ευέλικτοι, το δείξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο».

Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα έρθουν με απτές προτάσεις. Τόνθισε πως χρειάζεται πολιτική λύση για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ακόμη πως η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ τέλος του μήνα.