Την τοποθέτηση που έκανε στη συνεδρίαση του Eurogroup δημοσίευσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο προσωπικό του ιστολόγιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε αυτή περιέχονται οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε μία νέα ιδέα, το «φρένο» χρέους. Σύμφωνα με αυτή, όταν οι δαπάνες του δημοσίου ξεπερνούν ένα όριο, αυτόματα θα γίνονται οριζόντιες μειώσεις.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συζήτησε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία, ενώ παρουσίασε και το ελληνικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.  

Διαβάστε την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών (στα αγγλικά)