current views are: 1

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση04:16

Ο Σαμαράς ξορκίζει τον εφιάλτη και αναζητά τη βάση στις… πλατείες

Σε πεδία μη οικεία για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως οι πλατείες των διαδηλώσεων στρέφει το ενδιαφέρον της η Συγγρού. 

Δημοσίευση 04:16’
αρθρο-newpost

Σε πεδία μη οικεία για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως οι πλατείες των διαδηλώσεων στρέφει το ενδιαφέρον της η Συγγρού. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε πεδία μη οικεία για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως οι πλατείες των διαδηλώσεων στρέφει το ενδιαφέρον της η Συγγρού. Η χθεσινή, μαζική, συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτέλεσε σαφές δείγμα ότι υπάρχει ακροατήριο που συμμερίζεται απολύτως τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, αρκεί βέβαια η τελευταία να μπορέσει να τους προσεγγίσει. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, ήδη κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, έσπευσε να επιβεβαιώσει τις κοινές αυτές αρχές. «Είμαι της άποψης- με πολύ μεγάλη θέρμη το υποστηρίζω- ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, στο ευρώ κι ότι αυτή είναι μια θέση που για μας αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη εθνική «κόκκινη» γραμμή, που την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ως εκ τούτου, καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσω μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο», είπε. Εξήγησε, δε, ότι η διατάραξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας «θα γινόταν πραγματικά ένας εφιάλτης για όλο τον ελληνικό λαό, για την αξιοπιστία της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που περνάει και η γειτονιά μας». 

Λίγη ώρα αργότερα, πληθώρα βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. έδιναν το παρών στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος, όπου – η αλήθεια είναι – βρήκαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με ανθρώπους που, κανονικά, δεν περιλαμβάνονται στις λίστες του κόμματος ή ακόμη και στους ψηφοφόρους του. 

Η Ν.Δ. παρακολουθεί στενά τις ζυμώσεις στην κοινωνία, μοιάζει να θέλγεται στην ιδέα να ενισχύσει τη δυναμική που αυτές έχουν, ωστόσο ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να τις «καπελώσει», πολλώ δε μάλλον να τις εμφανίσει ως καθοδηγούμενες από το κόμμα. Ωστόσο, αναγνωρίζει σε αυτές και στη δυναμική τους ένα ακροατήριο στο οποίο, δυνάμει, μπορεί να απευθυνθεί. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, που σήμερα αναμένεται να μιλήσει στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στα Τρίκαλα, δεν αποκλείεται, δε, να αναφερθεί στο χθεσινό συλλαλητήριο ως μήνυμα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη, ενώ, στο παρασκήνιο, η – μάλλον άστοχη – επιλογή του Ποταμιού να πάρει αποστάσεις από τη χθεσινή εκδήλωση δίνει το περιθώριο στη Ν.Δ. να επιχειρήσει να εμπεδώσει την εικόνα του κυρίαρχου ευρωπαϊκού πόλου απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα.

Άλλωστε, παρά την ισχυρή εκτίμηση, βάσει λογικής, ότι συμφωνία θα υπάρξει, στη Συγγρού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν είναι βέβαιος για το τί πραγματικά θέλει. Αγωνία που ο κ. Σαμαράς μοιράστηκε, όπως μαθαίνει το Newpost, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα