Μια ακόμα συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενήθηκε σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, στην οποία επισημαίνει ότι ένα πιθανό Grexit θα ήταν η αρχή του τέλος για την Ευρωζώνη, ενώ έκανε λόγο για θετική αλλαγή στάσης της 'Ανγκελα Μέρκελ προς την Ελλάδα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός :

Το περίφημο Grexit δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ήταν μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, η οποία θα ήταν η αρχή του τέλους της ζώνης του ευρώ. Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τους λαούς της Ευρώπης. Αλλά πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η συζήτηση για το Grexit άρχισε όταν ξεκίνησε στην Ελλάδα με την εφαρμογή αυστηρών προγραμμάτων μείωσης του κόστους. Αυτό που επιβάλλονται από το Διεθνές προγράμματα λιτότητας Νομισματικού Ταμείου της ΕΕ και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τον ελληνικό πληθυσμό. Ήταν επίσης δεν είναι θετικό για την οικονομία. Η Ελλάδα έγινε ανταγωνιστική, και το δημόσιο χρέος, όχι λιγότερο. Η γενική ιδέα θα πρέπει να αλλάξει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «παλαιότερα η κυρία Μέρκελ ήταν για το σύνολο της κοινής γνώμης μια πολύ αρνητική φιγούρα. Αυτό έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, καθώς στέκομαι μαζί με την καγκελάριο στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Σόιμπλε, όμως, εξακολουθεί να έχει μια πολύ αρνητική εικόνα για την Ελλάδα. 

Στην ερώτηση αν η καγκελάριος μπορεί να φέρει την λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά:

Η λύση δεν μπορεί να είναι ένα πρόσωπο. Πρέπει να έχουμε έναν κοινό στόχο. Η διαίρεση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των λαών μας. Μόνο με την αλληλεγγύη, την δημοκραία και τον αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε να βρούμε έναν δρόμο μέσα από την κρίση. Η διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν από την πρώτη στιγμή μια διαδικασία ένταξης. Μέχρι τώρα η Ευρώπη προχωρούσε προς την επίτευξη συμφωνίας. Η στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση θα σημάνει την αποτυχία της ευρωπαικής ιδέας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπυργός τονίζει ότι οι «οι ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ως ευκαιρία το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες ολιγάρχες και άρα θέλει και μπορεί να φορολογήσει τους πλούσιους και να δώσει επιτέλους ένα τέλος στη διαφθορά, τονίζει, για να συμπληρώσει ότι παρά τις πολύ χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η κυβέρνηση βρήκε το χρόνο να κλείσει συμφωνία με την Ελβετία για την αποκάλυψη και φορολόγηση ελληνικών χρημάτων στην Ελβετία».

Ο ίδιος, επίσης, υπογράμμισε: 

Κάτι τέτοιο δεν έκανε η προκάτοχη κυβέρνηση για τον απλό λόγο ότι μερικοί υπουργοί είχαν οι ίδιοι χρήματα στην Ελβετία, και υπάρχουν λίστες από τις οποίες φαίνεται ποιοι Έλληνες έχουν αφορολόγητο χρήμα στην Ελβετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για πολλά δισεκατομμύρια, χωρίς να είναι γνωστό το επακριβές ποσό, γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί, και με την ελβετική κυβέρνηση έχει συμφωνηθεί να δοθεί στους κατόχους αυτών των λογαριασμών ένα κίνητρο και συγκεκριμένα μέχρι το 2019 που θα αλλάξουν στην Ελβετία οι νόμοι (ΣΣ άρση τραπεζιτικού απορρήτου), ενώ πρόθεση είναι αυτά τα χρήματα να φορολογηθούν με συντελεστή 20%, που δεν είναι και τόσο υψηλός, αλλά είναι έστω κάτι.

Ο ίδιος επισημαίνει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση έχει ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει διαπιστώσει ότι ανάμεσα στα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις και στην πραγματική περιουσία των Ελλήνων, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Στο θέμα των αμυντικών δαπανών ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι υπήρξε μείωσή τους από το 4 % του ΑΕΠ στο 1,5 % και γίνεται εξοικονόμηση σε όλες τις δαπάνες, χωρίς να είναι δυνατή περισσότερη εξοικονόμηση.