«Στην Ρωσία δεν έχει συμβεί βαθιά οικονομική κρίση, η χώρα περνά με αυτοπεποίθηση σε μια περίοδο γεμάτη δυσκολίες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ενώ συμπλήρωσε ότι η συνεργασία της Μόσχας με την Δύση θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν: 

 

Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί.

Ο προεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μία διαφανής και προβλέψιμη οικονομία για τους επενδυτές.

 Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε: 

Υπήρχε η πρόβλεψη ότι θα είχαμε βαθιά οικονομική κρίση στο τέλος του χρόνου. Αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως, έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση και έχουμε ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες των αγορών. Διανύουμε αισιόδοξα την δύσκολη περίοδο πρώτα απ' όλα επειδή η Ρωσική οικονομία έχει ένα επαρκές περιθώριο ασφάλειας. 

Ο ίδιος τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει περιορισμένη πρόσβαση στις βασικές αγορές του κόσμου και οι καταναλωτικές απαιτήσεις είναι περιορισμένες, η χώρα έχει αυξήσει τις εξαγωγές πρώτων υλών». 

'Οπως ανέφερε ο κ. Πούτιν :«Οι εξαγωγές πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 17% το πρώτο τέταρτο του 2015, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων που απαιτούν υψηλό βαθμό επεξεργασίας ανήλθε σε σχεδόν 7000 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015». 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης έχουν αποδώσει σε μεγάλο βαθμό και τώρα μπορεί να ξεκινήσει συστηματικά η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο: 

Τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν σίγουρα αποδώσει. Τώρα επικεντρωνόμαστε και πάλι με επίκεντρο στα καθήκοντα των θεσμών και την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή ατζέντα.

Ο Πούτιν κατέληξε, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος μειώνεται.