Νέο αιχμηρό μήνυμα απηύθηνε προς την Αθήνα ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Η «ικανότητα αντίστασης» της ευρωζώνης επιτρέπει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρακολουθούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χωρίς να «είναι απελπισμένες και ανήσυχες, όπως ήταν στην αρχή της κρίσης του χρέους», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε:

Η ευρωζώνη επιδεικνύει σήμερα μια ικανότητα αντίστασης πολύ πιο σημαντική. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν είναι απελπισμένες και ανήσυχες, δεν αγωνιούν για το πόσο χρόνο θα πάρει πριν ζητήσουν εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι ρο 2010, έπειτα από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης που διαπραγματεύθηκε η Αθήνα, «είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για άλλες χώρες».

Η Πορτογαλία θεωρείται στην Ευρώπη «εταίρος εμπιστοσύνης που καλύπτεται από τους μηχανισμούς άμυνας της ευρωζώνης, οι οποίοι βεβαίως θα εφαρμοσθούν σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο κ. Κοέλιο.

Επιμένοντας σ' αυτά που υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες, ο πορτογάλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα του διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει μια αυξημένη αστάθεια στις κεφαλαιαγορές, εάν η κατάσταση με την Ελλάδα επιδεινωθεί.