Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα κληθεί τελικά στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Η κλήση του κ. Στουρνάρα κρίθηκε απαραίτητη από την επιτροπή, λόγω της υπογραφής του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας Siemens, τον οποίο η Πρόεδρος της Βουλής έχει χαρακτηρίσει «άκυρο». Την απόφαση, άλλωστε, είχαν λάβει με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη της επιτροπής (14 υπέρ, 2 κατά και ένα παρόν) στη προηγούμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι, ενώ η Βουλή των Ελλήνων είχε ψηφίσει τον συμβιβασμό (κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν τις εκλογές του 2012), έπρεπε να κυρωθεί από τον υπουργό Οικονομικών μέσα σε διάστημα 45 ημερών.  Αυτό όμως δεν έγινε ούτε από τον κ. Σαχινίδη ούτε από τον κ. Ζανιά αλλά αργότερα-και ενώ είχαν παρέλθει οι σχετικές ημερομηνίες- από τον κ. Στουρνάρα.

Πάντως οι πιθανότητες που υπάρχουν για τον διοικητή της ΤτΕ να αρνηθεί την κλήση του είναι περιορισμένες, καθώς σύμφωνα με τον ΚτΒ η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απολαμβάνει εξουσίες αντίστοιχες με εκείνες της εξεταστικής επιτροπής ( όπως αυτά περιγράφονται από τα άρθρα 146-147 του ΚτΒ). Ίσως δε σε αυτό να αναφερόταν η Πρόεδρος όταν απάντησε «υπάρχουν και συνέπειες», όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θα συμβεί σε ενδεχόμενη άρνηση του κ. Στουρνάρα να παραβρεθεί στην επιτροπή.

Πάντως, σύμφωνα με το MEGA, στενοί συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα ανέφεραν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει πάρει πρόσκληση για τη συνεδρίαση. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι ακόμα και αν τη λάβει, δεν θα μπορέσει να πάει στη Βουλή τη Δευτέρα...