Μηνύματα στους δανειστές από την Αγία Πετρούπολη έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, ωστόσο πριν από την έναρξή της, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ζούμε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και μια συνεργασία μεταξύ μας μπορεί να βοηθήσει στο να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα». Παράλληλα, προανήγγειλε την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση είναι να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεών μας. 
 
Όπως είπε, «κοινός μας στόχος η ευημερία των λαών μας και η οικονομική ανάπτυξη και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή». 
 
 

Πούτιν: Το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, όχι η Ελλάδα

Θέση για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-θεσμών πήρε ο ρώσος πρόεδρος πριν από την έναρξη της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», σημείωσε –απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε χαμογελώντας ότι «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μηνύματα Τσίπρα από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στην Ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ άφησε αιχμές για την ΕΕ με μηνύματα και προς τους δανειστές σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά της Ευρωζώνης».

«Βρίσκομαι εδώ, όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική» δήλωσε και πρόσθεσε «είχαμε στην Ευρώπη την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ο ομφαλός της Γης. Είμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας».

«Ωστόσο, είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε νέες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια. Η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες».