Τους λόγους που συγκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα ανέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως επεσήμανε, οι τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης δεν οδήγησαν στον απαραίτητο συμβιβασμό και πλέον απομένουν μόλις 11 ημέρες για τη λήξη του προγράμματος. 

«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελειώσει» είπε απευθυνόμενος προς την Αθήνα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δοθεί τέλος και στο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό.

Όπως τονίζει, στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι «να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση».

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι το τελευταίο βήμα. Δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση. Αυτό είναι δουλειά των υπουργών οικονομικών», τονίζει.

«Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση» είπε χαρακτηριστικά.