Τρεις κρίσιμες ημέρες μας χωρίζουν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Δευτέρας, με τους δανειστές να αυξάνουν κατακόρυφα την πίεση προς την Ελλάδα, σε σημείο που να απειλούν ευθέως πλέον με χρεοκοπία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Στην επαύριο των σκληρών μηνυμάτων που έστειλαν χθες μετά το Eurogroup, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η μπάλα δηλαδή είναι στο γήπεδο της Αθήνας και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να αποστείλει νέες προτάσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ ανέλυσε σήμερα τους λόγους που προχώρησε στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα.

«Το παιχνίδι του δειλού πρέπει να τελείωσει. Πρέπει να δοθεί τέλος και στο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών» είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως «είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό».

Όπως τονίζει, στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι «να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση», συνέχισε και έστειλε σαφές τελεσίγραφο στην Αθήνα:

Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε στη συνεδρίαση τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πριν τη Σύνοδο της Δευτέρας, θα συνεδριάσει εκτάκτως ξανά το Eurogroup, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters είτε θα εξετάσει τις ενδεχόμενες νέες προτάσεις που θα στείλει η Αθήνα, είτε θα συζητήσει τους τους τρόπους διαχείρισης μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η χθεσινή διαρροή από το Παρίσι, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει τρεις ημέρες διορία ώστε να βρει μία λύση στην οποία θα μπορούν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής