Σαφή στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα με μηνύματα στους δανειστές παρείχε ο ρώσος Πρόεδρος, με τους δύο ηγέτες να προαναγγέλλουν ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε 1,5 ώρα, αντί του προγραμματισμένου ημιώρου που είχε αρχικώς ανακοινωθεί. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης καλούσαν την Αθήνα να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, τονίζοντας ότι δεν θα παρασχεθεί στην Ελλάδα άμεση οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος τόνισε ότι «η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές της και οι δομικές μεταρρυθμίσεις με την στήριξη όμως των πολιτών».

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση από τη Μόσχα, ωστόσο η κυβέρνηση Πούτιν είναι έτοιμη να στηρίξει την ελληνική οικονομία με επιχειρηματικές, επενδυτικές και ενεργειακές συνεργασίες, όχι όμως με απευθείας χρηματοδότηση ή αγορά ελληνικών ομολόγων. 

«Δεν έγινε καμία συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πούτιν: Το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, όχι η Ελλάδα

Εντυπωσιασμένος από τον έλληνα Πρωθυπουργό εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, τόσο με την υπογραφή για τον ρωσικό αγωγό αερίου, όσο και με τα μηνύματα προς την Ευρώπη, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ότι «όταν χρωστάς, το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές». 

«Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», σημείωσε –απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε χαμογελώντας ότι «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα»

Τσίπρας: Δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε νέες θάλασσες

«Είμαστε εν μέσω μιας φουρτούνας. Αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε νέες θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός φησε αιχμές για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά της Ευρωζώνης».

«Βρίσκομαι εδώ, όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική» δήλωσε και πρόσθεσε «είχαμε στην Ευρώπη την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ο ομφαλός της Γης. Είμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας».