Μηνύματα, τελεσίγραφα, συγκαλυμμένες απειλές, αυστηρές προειδοποιήσεις. Όπως ακριβώς αναμενόταν, μια μέρα μετά το Eurogroup και τρεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι πιέσεις κλιμακώθηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κλιμακωθούν περισσότερο. Όλα δείχνουν ότι φτάνουμε στο τέλος του δράματος. Με λύση ή με κορύφωση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα. «Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής».

Με δυο λόγια το Μαξίμου λέει ότι «κερδίσαμε αυτό που θέλαμε». Το ελληνικό πρόβλημα να συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Άσχετα αν η Μέρκελ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να τα βρούμε με το Brussels Group, όλοι γνωρίζουμε ποιος θα δώσει τον ρυθμό.

Η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει -βάσιμα κατά τη γνώμη μας- ότι η νέα πρόταση των δανειστών θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με αυτή που έχει ήδη υποβληθεί. Οι κόκκινες γραμμές στις μειώσεις των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), στις μειώσεις των μισθών και σε ορισμένες παράλογες απαιτήσεις αύξησης του ΦΠΑ είναι γνωστές. Όπως γνωστά είναι και τα σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει ορισμένα βήματα.

Όσο βελτιωμένη και αν είναι η νέα πρόταση, αποτελεί κοινό μυστικό ότι θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα. Και μέτρα που δεν συνάδουν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το έχουμε αποδεχθεί όλοι ή σχεδόν όλοι. Γιατί υπάρχουν ακόμη ορισμένοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν να ταπεινώσουν τη Γερμανία όπως την ταπείνωσε ο… Κόκκινος Στρατός.

Το ζητούμενο, πλέον, είναι η πρόταση των δανειστών να μην επιμένει σε μέτρα που δεν αντέχει πολιτικά και προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Και να δίνει  ένα «τυράκι» που να κάνει την πρόταση διαχειρίσιμη στο εσωτερικό. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στην κοινωνία. Ένα «τυράκι» που θα επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να λέει ότι δεν είναι συνέχεια των μνημονιακών κυβερνήσεων.