current views are: 1

20 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:45

Για ενδεχόμενο μη συμφωνίας μίλησε ο Φλαμπουράρης

Σε επιχειρήσεις με κέρδη 500.000 και άνω θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών, αντί για το 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ελληνικό σχέδιο, όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

Δημοσίευση 07:45’
αρθρο-newpost

Σε επιχειρήσεις με κέρδη 500.000 και άνω θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών, αντί για το 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ελληνικό σχέδιο, όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

 

Σε επιχειρήσεις με κέρδη 500.000 και άνω θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών, αντί για το 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ελληνικό σχέδιο, όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

O κ. Φλαμπουράρης προανήγειλε την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23%, από 6,5% που είναι σήμερα, αλλά μετά από διαφημιστικό διάλειμμα ανασκεύασε, λέγοντας ότι έκανε λάθος και διευκρινίζοντας ότι ο συντελεστής θα ανέλθει στο 13%.

Είπε πάντως ότι ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει στο 13%, αλλά ίσως μειωθεί στο 11%, πράγμα που “φαίνεται να έχουν αποδεχθεί οι Ευρωπαίοι. Επίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει στο 13%”.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανακοίνωσε ότι ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ θα είναι στο 0,7%, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα του 2015. Πρόσθεσε πως η διαφορά παραμένει στο δημοσιονομικό κενό το 2016, τοποθετώντας τη διαφορά στα 450 εκατομμύρια ευρώ: “Το χάσμα αυτό είναι μικρότερο από το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) που είχε αναφέρει μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν θα τινάξουμε στο αέρα την ευρωζώνη για 450 εκατομμύρια ευρώ” είπε, δηλώνοντας βέβαιος για συμφωνία.

Μίλησε επιπλέον για σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων με μεταβατικό χρόνο από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016. “Δεν θα αφορά όμως όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης” κατέληξε.

Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τη Δευτέρα, και η διαπραγμάτευση να μεταφερθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ενώ υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τη Δευτέρα ορισμένες νέες προτάσεις ώστε να κλείσει το κενό, όμως παραδέχτηκε πως δεν είναι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα προσφέρουν κάποια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί «εκβιασμούς» των εταίρων, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, και είπε πως αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε τέτοια στάση στη σύνοδο της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να φύγει επί τόπου και να κάνει δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς για τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές καταθέσεις εν μέσω αβεβαιότητας, ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε βέβαιος πως ο Μάριο Ντράγκι δεν θα αφήσει να καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, καθότι φοβάται συνέπειες «ντόμινο» στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. «Γιατί νομίζεται ότι παρενέβη και ο κ. Ομπάμα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φλαμπουράρης πάντως αρνήθηκε πως η 30η Ιουνίου είναι το τελευταίο όριο πριν τη χρεοκοπία, υπαινισσόμενος ότι μπορεί να βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή δόσης 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα