Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Θέλει την συμφωνία το Μαξίμου, όμως διαμηνύει ότι τα τελεσίγραφα λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup και του συμβουλίου των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δεν συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός κλίματος σύγκλισης όταν μάλιστα κρίνεται ένα τόσο σημαντικό  θέμα όπως η οικονομική διάσωση μιας χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ζητήσει από τους συνεργάτες του να τον περιμένουν σήμερα στο Μαξίμου προκειμένου από κοινού να αναζητήσουν τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα ελιχθούν στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση έχει εναλλακτικές προτάσεις για να καλυφθεί το 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή η δημοσιονομική απόσταση μετά των προτάσεων δανειστών και Μαξίμου όμως δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της εάν αυτό δεν της ζητηθεί.

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί και νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ στην διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να προϊδεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς ζητεί η πλευρά των θεσμών.

Η κυβέρνηση όμως έχει ένα πρόσθετο πρόβλημα και αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Η εμφάνιση του υπουργού οικονομικών ενώπιον των ομολόγων του δεν αποκλείεται να δυναμιτίσει το κλίμα καθώς ως γνωστόν οι εμφανίσεις του και μόνο προκαλούν, ιδίως όταν εκείνος αναπτύσσει τις δικές του θεωρίες οι οποίες δεν είναι πάντα ταυτόσημες με του Αλέξη Τσίπρα.

Αν το Eurogroup πάει καλά τότε οι πρωθυπουργός θα έχει πάρει μια καλή πάσα για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Αν όχι τότε το συμβούλιο θα ξεκινήσει σε ένα ήδη αρνητικό περιβάλλον το οποίο ο Τσίπρας θα κληθεί να μεταβάλλει. Πολλά θα κριθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο σε σχέση με την στάση Βαρουφάκη όσο και σε σχέση με την καλή διάθεση που προτίθεται να δείξει η ελληνική πλευρά για την εξεύρεση λύσης.