Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Την εθνική συνεννόηση θα βάζει μέχρι την τελευταία στιγμή στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας δύο προϋποθέσεις. Την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επαναφορά της πολιτικής στη λογική της ανάπτυξης, μακριά από φοροκαταιγίδες και υφεσιακά μέτρα.

Στη ΝΔ αποτιμώντας και τη συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης, εκτιμούν ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί, όπως λένε τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, και κατάλαβε πως η μόνη εγγύηση για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και η μόνη ελπίδα για ανάκαμψη, είναι η ΝΔ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους συνομιλητές του, «ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, άμεσα και χωρίς άλλες περιπέτειες, είναι η μεγάλη Εθνική συνεννόηση που προτείνουμε. Και το επαναλαμβάνω: Είναι συνεννόηση για να αλλάξει πολιτική ο τόπος. Για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα τα σημερινά».

«Εμείς δεν κοροϊδέψαμε τον κόσμο. Εμείς βάζουμε και βάλαμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα», είναι το βασικό επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ, το οποίο ακούγεται πλέον σε όλες τις περιφερειακές προσυνδιασκέψεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα και θα ακούγεται όλο και πιο συχνά στις επόμενες ημέρες.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ, είναι το κόμμα του να αποτυπωθεί στη σκέψη των πολιτών σαν η μόνη πολιτική δύναμη, που θα μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να τη βγάλει από τη διεθνή απομόνωση, στην οποία όπως λένε τα γαλάζια στελέχη, την καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί συγκροτημένα και με συγκεκριμένες προτάσεις και ισοδύναμα, αντί της φοροεπιδρομής που πρότεινε η σημερινή κυβέρνηση στους δανειστές. Η αρχή έγινε με την κοστολόγηση της ζημιάς που προκλήθηκε τους τελευταίους 5 μήνες (800 εκατ. ευρώ το μήνα, 27 εκατ. ευρώ την ημέρα) και θα υπάρξει συνέχεια με την παρουσίαση κοστολογημένης δέσμης μέτρων που δεν θα στηρίζεται στη φορολογία, αλλά στην ανάπτυξη.

Το γαλάζιο επιτελείο, σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ομπρέλα προστασίας» της μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης και του ιδιωτικού τομέα, ρίχνοντας το βάρος στην περικοπή δαπανών του δημοσίου. Επίκεντρο θα είναι ένα μικρότερο κράτος, που δεν θα «σκοτώνει» τους ιδιώτες και αναπτυξιακά μέτρα που θα οδηγήσουν ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία όπως λένε, είχε βάλει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τις προτάσεις αυτές, δεν αποκλείεται να τις παρουσιάσει την εβδομάδα που έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που προγραμματίζει να έχει στις Βρυξέλλες, με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου, αν ωστόσο δεν έρθουν τα πάνω-κάτω στη χώρα, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.