Η περασμένη Πέμπτη ήταν μία δύσκολη ημέρα για τους δημοσιογράφους. Η επικαιρότητα βαριά, τα θέματα «καυτά» και το Eurogroup ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Στη συνέντευξη Τύπου δε που ακολούθησε Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί έδωσαν διαγωνισμό στο ποιος θα «στολίσει» πιο άγρια την ελληνική κυβέρνηση.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε ως συνήθως από μία «πηγή» μέσα από το Eurogroup η οποία μιλώντας στο Reuters «αποκάλυπτε» μία στιχομυθία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δραματική: 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ «εάν αύριο οι τράπεζες θα ανοίξουν» και ο Κερέ απάντησε: «Αύριο θα ανοίξουν, τη Δευτέρα δεν ξέρω».

Όπως αναμενόταν άλλωστε η «είδηση» αυτή διαψεύστηκε, σχεδόν άμεσα, τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο η σχεδίασή της ήταν σαφής: Οι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα που κλονίζεται να γίνουν πιο ισχυροί και αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση.

Την ίδια μέρα, χθες δηλαδή, εξαιτίας της «βαριάς» επικαιρότητας που προκάλεσαν όλα αυτά, πέρασε στα «ψιλά» μία ακόμα εξόχως ενδιαφέρουσα είδηση. Στην Ιρλανδία, μία χώρα που πέρασε ανάλογες περιπέτειες με την Ελλάδα (αν και εξήλθε πλέον), ο πρώην γενικός γραμματέας του εκεί υπουργείου Οικονομικών κατέθετε στην αντίστοιχη επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει το πώς υπήχθη η χώρα στον μηχανισμό στήριξης το 2010.

Ο κύριος Κέβιν Κάρντιφ λοιπόν κατέθεσε ότι «ανώνυμες πηγές» ή αλλιώς «ευρωπαίοι αξιωματούχοι» χρησιμοποίησαν σε αντίστοιχες πρακτικές για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιρλανδία. Ακόμη μία χρήση αυτής της τακτικής ήταν να εντείνει τις πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση της Ιρλανδίας για να υποκύψει στις απαιτήσεις του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης.

«Ήταν ξεκάθαρα απρεπές το ότι τη στιγμή που προσπαθούσαμε να πάρουμε αποφάσεις, αυτές οι ενημερώσεις που γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες στα ΜΜΕ χρησιμοποιούνταν για να υπονομευθεί η θέση μας στις αγορές ώστε να αυξηθεί η πίεση που δεχόμασταν» είπε χαρακτηριστικά.

Και η πίεση αυτή είχε ως γνωστόν αποδώσει καθώς η χώρα τότε είχε δεχθεί ωμούς εκβιασμούς για να υπαχθεί στο καθεστώς του μνημονίου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η επιστολή που είχε στείλει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, με την οποία απειλούσε την Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2010 ότι η έκτακτη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες δεν θα συνεχιζόταν εάν το Δουβλίνο δεν προχωρούσε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Η ιστορία της Ιρλανδίας, είναι πολύ διδακτική και για τη χώρα μας. Για τους σχεδιασμούς ορισμένων κύκλων πίσω από κλειστές πόρτες, για τις μεθοδεύσεις δηλαδή ορισμένων που προσπαθούν να πετύχουν τους σκοπούς τους με κάθε τρόπο.

Και τα όσα συνέβησαν προχτές στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, με αποκορύφωμα την «διαρροή» του ευρωπαίου αξιωματούχου για τις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ύποπτα. Ειδικά εάν αναλογιστείς πως μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και με δεδομένο το ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον αέρα η αγωνία κορυφώνεται...