Για νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προσωρινή λύση του ελληνικού ζητήματος κάνει λόγο δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeittung.

Σύμφωνα με τη FAZ το σχέδιο προβλέπει παράταση έως τον Σεπτέμβριο, με παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας ύψους 6 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν από την Αθήνα.

Στόχος της παράτασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα θα είναι να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος Grexit, ενώ κατά τους μήνες της επιμήκυνσης θα αρχίσει εντατική διαπραγμάτευση για την κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τρίτο πρόγραμμα οι εταίροι εμφανίζονται ανοιχτοί σε πιθανή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, όμως πριν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δοθεί καμία ισχυρή εγγύηση από την Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ετησίως, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το χρονοδιάγραμμα φέρεται να προβλέπει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, και άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση.

Έως τα μέσα Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να επικυρώσουν το νέο σχέδιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση των 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ στο ποσό μπορεί να προστεθεί μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ.