current views are: 2

21 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:45

Παππάς: «Μακάρι να βρούμε λύση χωρίς το ΔΝΤ»

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς λέει πως στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο «έρχεται η ώρα της πολιτικής λύσης» για το ελληνικό ζήτημα, αποκαλύπτει πτυχές του σχεδίου για τη ρύθμιση του χρέους και εκφράζει την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. 

 

Δημοσίευση 06:45’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς λέει πως στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο «έρχεται η ώρα της πολιτικής λύσης» για το ελληνικό ζήτημα, αποκαλύπτει πτυχές του σχεδίου για τη ρύθμιση του χρέους και εκφράζει την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. 

 

Την πεποίθηση του ότι η απόφαση για την αυριανή έκτακτη σύνοδο της Ευρωζώνης σηματοδοτεί πως «ήλθε η ώρα της πολιτικής λύσης» για το ελληνικό ζήτημα εκφράζει με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς

Ο έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει και αποκαλύπτει τις βασικές πτυχές του σχεδίου της κυβέρνησης (ειδικά για το χρέος) με στόχο την επωφελή συμφωνία με τους εταίρους, δηλώνει χωρίς περιστροφές την αντίθεσή του στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και υπογραμμίζει: «Το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη- μακάρι να βρούμε λύση που δεν θα το περιέχει». 

Ο κ. Παππάς κάνει λόγο για την πεντάμηνη πορεία των διαπραγματεύσεων, επιτίθεται στην κυβέρνηση Σαμαρά και φωτίζει τα προσεχή κρίσιμα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σχετικά και με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. 

Κύριε υπουργέ, κορυφαίοι πολιτικοί, οικονομολόγοι αλλά και διεθνή ΜΜΕ χτυπούν πια δημοσίως την καμπάνα για ενδεχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μύθο, για πραγματικότητα ή και για τα δύο;

Είναι σαφές ότι ορισμένοι κύκλοι κερδοσκοπούν στην κυριολεξία διακινώντας σενάρια τρόμου. Είναι επίσης αλήθεια ότι εντός της χώρας, το κόμμα του κ. Σαμαρά έχει παίξει τα ρέστα του στο σενάριο του αδιεξόδου. 

Η Ελλάδα όμως αναζητά, διεκδικεί και θα πετύχει λύση που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του ευρώ χωρίς την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Όσοι ποντάρουν στην καταστροφή θα διαψευστούν ακόμη μία φορά. 

Για παράδειγμα, η άγρια περικοπή συντάξεων κατά 2 δισ. επιπλέον, τη στιγμή που από το 2010 έχουν περικοπεί 14 δισ., είναι ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αν επαναληφθεί, θα μας ξανασπρώξει στην ύφεση, δεν θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητά μας στη χρηματοδότηση και θα επιτείνουμε την κοινωνική καταστροφή. 

Μήπως θα έπρεπε να «κλειδώσετε» τη συμφωνία τον περασμένο Μάρτη, τότε που κατά τον κ. Βαρουφάκη «σήκωνε» σχεδιασμό για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% ή 1,3%; 

Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια κατάκτηση. Ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί σε πλεονάσματα 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016. αυτό σημαίνει ότι θα λάμβανε μέτρα 8 δισ. για τον επόμενο χρόνο. Με δεδομένες τις κοινωνικές προτιμήσεις της ΝΔ, όλο αυτό το βάρος θα έπεφτε σε μισθούς και συντάξεις. Άρα, λοιπόν, πρόκειται για έδαφος το οποίο κατοχυρώσαμε στη διαπραγμάτευση. 

Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Θέλουμε όχι μόνο ο δημοσιονομικός στόχος να μην είναι άπιαστος, αλλά και οι προοπτικές χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να είναι σταθερές και να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου και ο Ελληνας καταναλωτής αλλά και επενδυτής θα μπορούν να εμπιστευθούν. 

Έχουν μείνει «κόκκινες γραμμές» και ποιες είναι;

Η ερώτηση τίθεται επί εσφαλμένης προϋπόθεσης. Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι αυτές που έχουν αποκλείσει την προσπάθεια από θεσμικούς και μη παράγοντες, εκτός και εντός Ελλάδας, να διολισθήσουμε σε μια ειδεχθή για την κοινωνική πλειοψηφία συμφωνία. Η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, οι μη περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αποδέσμευσή μας από την καταστροφική πολιτική λιτότητας, μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους ήταν και παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» μας. 

Υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη. Μακάρι να βρούμε λύση που δεν θα το περιέχει. Η Ευρώπη δεν το χρειάζεται, μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτό, τα λεφτά, αλλά κυρίως τη μονόπλευρη και καθόλου ευρωπαϊκή κοινωνική του ατζέντα. 

Έχετε πλάνο για το ενδεχόμενο ρήξης;

Δουλεύουμε για τη λύση. Δεν έχει νόημα αυτή την στιγμή καμία άλλη συζήτηση.

Και το Συμβούλιο Αρχηγών είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα κόμματα, τους πολιτειακούς και θεσμικούς φορείς του τόπου, κυρίως όμως με την κοινωνία. Κάποιες «επιθετικές» διαφορές από την αξιωματική αντιπολίτευση περί προτάσεων μομφής κλ.π. σίγουρα δεν κινούνται στην κατεύθυνση της γόνιμης συνεννόησης. 

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τι σηματοδοτεί;

Είναι θετική εξέλιξη. Ζητήσαμε τα εναπομείναντα θέματα να λυθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Θα πετύχουμε συμφωνία με σεβασμό στους κανόνες, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Η έκτακτη σύνοδος της Δευτέρας δείχνει, άλλωστε, πως ήρθε η ώρα της πολιτικής λύσης. 


σχετικα αρθρα