current views are: 1

21 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:19

Ο κινήσεις Σαμαρά με Σημίτη και Παπαδήμο

Ένα βήμα πριν το κάλεσμα για την δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου με κορμό τη ΝΔ δείχνει ότι βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσίευση 07:19’
αρθρο-newpost

Ένα βήμα πριν το κάλεσμα για την δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου με κορμό τη ΝΔ δείχνει ότι βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Ένα βήμα πριν το κάλεσμα για την δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου με κορμό τη ΝΔ δείχνει ότι βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι επαφές του προέδρου της ΝΔ με στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος, Κώστας Καραμανλής δείχνουν την κατεύθυνση που επιθυμεί να κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ .

Οι πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι στα πλάνα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται ακόμη δυο τρεις επαφές με πολιτικούς που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς ενώ αμέσως μετά θα ενδέχεται να υπάρξουν επαφές με τους Βενιζέλο , Γεννηματά και Θεοδωράκη .

Κάθε μια από αυτές τις συναντήσεις έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί εγγύηση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στη ΝΔ θεωρούν ότι κινεί ένα μεγάλο κομμάτι της ρεαλιστικής κεντροαριστεράς που επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτός του ερείσματος στην βάση χαίρει της εκτίμησης και αποδοχής των Ευρωπαίων ηγετών.

Η Φωφη Γεννηματά ως νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να διατηρήσει , εκτιμούν πολλοί , την φιλοευρωπαϊκή ταυτότητα του κόμματος που σε συνδυασμό με τα χαμηλά του ποσοστά – που καθιστούν απαγορευτική την αυτόνομη πορεία- θα εντάσσονταν σε ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο με αντάλλαγμα ωστόσο την κυβερνησιμότητα στο ποσοστό που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ.

Ο επικεφαλής του ποταμιού είναι μια διαφορετική περίπτωση υπό την έννοια ότι η δήλωση του ότι θα στηρίξει την όποια συμφωνία προκαλεί προβληματισμό για το αν κινείται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ η την ΝΔ .Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να φέρει μια ικανοποιητική συμφωνία τότε ο επικεφαλής του ποταμιού θα στραφεί προς τις δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

Η χρονική στιγμή που θα εκδηλωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι και οδηγηθούμε σε ρήξη με τους εταίρους

με τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο εσωτερικό της ΝΔ

από την πιθανότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ΝΔ

από τα αποτελέσματα των επαφών του Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις υπόλοιπες προσωπικότητες.

Πάντως για κάποιους οι μόνη περίπτωση να μην εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία είναι οι πρόωρες εκλογές .


σχετικα αρθρα