Τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έριξε ο Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ακραίως με τον Τάκη Χατζή, στον ΣΚΑΪ, για το ενδεχόμενο περικοπής του ΕΚΑΣ, που απαιτούν οι εταίροι.

Ο πρώην υπουργός εργασίας τόνισε ότι "δεν υπήρχε θέμα κατάργησης του ΕΚΑΣ. Κακώς μπήκε το θέμα, ευθύνεται ο πρωθυπουργός".

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε: "Βάλαμε τάξη στο ασφαλιστικό με τις μαϊμού συντάξεις και δεν υπήρχε ανασφάλεια αν θα καταβληθούν οι συντάξεις. Τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει. Στόχος δεν ήταν οι χαμηλές συντάξεις. Ηταν η σωτηρία όλου του ασφαλιστικού. Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης εμείς είχαμε κλείσει, αρκεί να τηρούνταν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό εξασφάλιζε ούτε ένα ευρώ μείωση συντάξεων".

Πρόσθεσε ότι "το ασφαλιστικό έδειχνε στοιχεία βιωσιμότητας μέχρι το 2060", ενώ "υπερασπίστηκε" το PSI λέγοντας ότι το κράτος επιστρέφει τα χρήματα που "χάθηκαν". 

Για τη συμφωνία, είπε: "Στο διακύβευμα χρεοκοπία ή συμφωνία, λέω συμφωνία. Δεν έχουν δικαίωμα να πάνε τη χώρα στη συμφωνία", ενώ συμπλήρωσε πως είναι "λάθος που δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξουν συντάξεις. Αμφισβήτησαν οι κ.κ. Ρωμανιάς και Στρατούλης την εθνική ανεξάρτητη αρχή και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Θα ήταν διαπραγματευτικό όπλο του Τσίπρα αυτό το κείμενο".

"Να φοβάστε και να μαζεύεστε αν ακούτε μεγάλη ευαισθησία. Δεν είναι πιο ευαίσθητος ο ΣΥΡΙΖΑ από εμάς" τόνισε.

Στο ερώτημα χρεοκοπία ή συμφωνία, απάντησε: "Είμαστε υπέρ της συμφωνίας. Χρεοκοπία ή συμφωνία, είμαστε υπέρ της συμφωνίας. Θα την αξιολογήσουμε όταν έρθει. Είναι τυχερός ο ΣΥΡΙΖΑ που μας έχει αντιπολίτευση. Πρέπει να νιώθει ανακούφιση γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας. Εκείνοι λιθοβολούσαν την κυβέρνηση. Καταφέραμε να βάλουμε τάξη. Σε πέντε χρόνια κοντεύουν να τιναχθούν όλα στον αέρα".

"Μειώσα τις συντάξεις, για να υπάρχουν σήμερα αυτές που υπάρχουν" κατέληξε ο πρώην υπουργός Εργασίας.