Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπως ανακοινώθηκε.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 16:30, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση, πάντως, δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης, όπως τόνισε κυβερνητικό στέλεχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Μega, 900 εκατομμύρια ευρώ χωρίζουν πλέον Αθήνα και Ευρωπαίους, με επιπλέον φορολογικά μέτρα να πέφτουν στο τραπέζι για να καλυφθεί το κενό. 

Η ελληνική πρόταση όσον αφορά στον ΦΠΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προβλέπει συντελεστή 13% για την ΔΕΗ, ενώ δίνεται μάχη για να παραμείνει το 13% στην εστίαση και να μην ανέβει στο 23%.

Εκεί που θα υποχωρήσει η Αθήνα είναι στις πρόωρες συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την κατάργησή τους από την 01/01/2016, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν την κατάργησή τους «εδώ και τώρα».

Παράλληλα, σημείο - κλειδί για την Αθήνα αποτελεί το θέμα του χρέους. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν μία διατύπωση από την άλλη πλευρά όσον αφορά στην διευθέτησή τους.

Δηλώσεις Ολάντ

Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί «μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Η κοινή θέση» της Ρώμης και του Παρισιού είναι «να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» είπε ο κ. Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.