Από σαράντα κύματα έχει περάσει η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, στην οποία ωστόσο, όλες οι πλευρές, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες για την εξεύρεση μια συμβιβαστικής πολιτικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους αξιωματούχους που τηλεφώνησε στον κ.Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και από τότε ανέλαβε ρόλο «πατρικής νουθεσίας» στο Αριστερό, νέο, με τεράστιο ρεύμα, έλληνα Πρωθυπουργό που «απειλούσε» το ευρωπαϊκό κατεστημένο. 

Στο δια ταύτα, όμως, δηλαδή στη διαπραγμάτευση, η σχέση των δύο ανδρών πέρασε από τη «βαθιά φιλία» στις δημόσιες αντεγκλήσεις και τα επιθετικά μηνύματα. Από την πρώτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όπου ο Γιουνκέρ πήρε κυριολεκτικά από το χέρι τον Τσίπρα και του εξέφρασε(δημοσίως τουλάχιστον) τη σαφή στήριξη της Κομισιόν, φτάσαμε στη συνάντηση της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, όπου το κλίμα ήταν αρκετά ψυχρό.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, όπου άδειαζε τον Γιουνκέρ για την πρόταση που του παρέδωσε εκ μέρους των θεσμών και καλούσε ευθέως την ευρωπαϊκή ηγεσία να πάρει θέση απέναντι στις «εγκληματικές ευθύνες του ΔΝΤ». Τελικά ο πάγος φάνηκε να σπάει στην κατ'ιδιάν συνάντηση που ακολούθησε. Προσωρινά...

Και αυτό γιατί τα τελευταία 24ωρα χαρακτηρίζονται από εξατέρωθεν τελεσίγραφα και φραστικά επεισόδια, ενώ χαρακτηριστική είναι αποστροφή του Πρωθυπουργού: «Καμιά φορά αυτοί που δείχνουν φίλοι, δεν είναι και τόσο καλοί φίλοι».

«Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσίπρας δεν μού ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξα. Αντί να κατηγορεί την Κομισιόν, να παρουσιάσει πρόταση για λύση" ήταν αντίστοιχα οι δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ πριν από μερικές ημέρες, σε ένα «κατηγορώ» προς τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως «στάχτη στα μάτια» για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα, και με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Ευρωπα'ι'κής Επιτροπής διεμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ που απαιτεί το ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο άνδρες είναι σε ανοιχτή γραμμή όλο αυτό το διάστημα, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης των δανειστών, ανάγοντας τη διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπως επεδίωκε η κυβέρνηση. 

Το αποτέλεσμα και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δείξει τις πραγματικές προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι πλευρές. Άλλωστε, φιλέλληνας δεν είναι όποιος πίνει ούζο, αλλά αυτός που το αποδεικνύει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο...