«Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ΕΕ και την ευρωζώνη» τονίζει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο γερμανός Επίτροπος σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «οι Έλληνες πρέπει αύριο να είναι έτοιμοι να μας δείξουν αξιόπιστα τα απαραίτητα επόμενα βήματα προς μια Ελλάδα που θέλει μεταρρυθμίσεις».

«Χρειαζόμαστε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αυτό καθιστά απαραίτητες κάποιες αυξήσεις φόρων και περικοπές κάποιων εξόδων. Είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά το πού θα γίνουν αυτά και βρισκόμαστε και σχετικά κοντά. Αλλά ακόμη οι Έλληνες δεν είναι αρκετά έτοιμοι για αυτό. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο μειώσαμε ήδη σημαντικά το ύψος του πλεονάσματος (...) Είπαμε ότι μπορούν να αποφύγουν μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις με το να κάνουν άλλες περικοπές. Ο κ. Γιουνκέρ έχει επανειλημμένα αναφέρει τον αμυντικό προϋπολογισμό», δήλωσε.

«Με αυτό δείχνουμε ότι επιθυμούμε πραγματικά έναν συμβιβασμό και ότι δεν περιμένουμε από τους Έλληνες να σκύψουν το κεφάλι. Οι Ευρωπαίοι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ συναδελφικοί και δεν έβαλαν στη ζυγαριά κάθε λέξη που ερχόταν από την Αθήνα», υποστήριξε ο κ. Έτινγκερ και έκανε λόγο για αρκετές «εντυπωσιακές δηλώσεις στην ελληνική Βουλή και στην δημοσιότητα», αλλά και για μεγαλύτερες παραχωρήσεις που έγιναν έναντι της Ελλάδας από ό,τι έναντι της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας.

«Ακριβώς αυτές οι χώρες περιμένουν η Ελλάδα να μην λάβει ειδικές προτάσεις, αλλά να τους προτείνουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αυτό που μπορεί να γίνει. Και απομένει στην Ελλάδα να το δεχτεί αυτό και μπορεί αυτή η μέρα να είναι αύριο», δήλωσε ο Επίτροπος και αναφέρθηκε στο «κούρεμα» του χρέους το 2012 και στην μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους.