current views are: 1

22 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση04:01

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με την ιστορία, αποφασίζει για το μέλλον της χώρας

Σε λίγες ώρες θα αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup για να ακολουθήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. 

Δημοσίευση 04:01’
αρθρο-newpost

Σε λίγες ώρες θα αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup για να ακολουθήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. 

Σε λίγες ώρες θα αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup για να ακολουθήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Ζούμε ιστορικές στιγμές, τα πολλά λόγια δεν βοηθούν και τα επίθετα είναι φτωχά για να περιγράψουν αυτά που λαμβάνουν χώρα σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τη Βελγική πρωτεύουσα, αφού ολοκλήρωσε τις τελευταίες συνεδριάσεις με τους συνεργάτες του. Ο Βαρουφάκης και ο Σταθάκης διαβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις Βρυξέλλες υπήρξε εκνευρισμός γιατί περίμεναν τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας που καθυστέρησαν. Θα φτάσουν όμως- όπως διαβεβαιώθηκε- πριν από την έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν αλλαγές στον ΦΠΑ της εστίασης, στις πρόωρες συντάξεις, στην εισφορά αλληλεγγύης.

Στο Βερολίνο ζητούν από τη Μέρκελ να μην υποχωρήσει. Να κρατήσει σκληρή στάση. Στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με μαζική συμμετοχή το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα «όχι άλλα μέτρα- όχι άλλοι εκβιασμοί». Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το «άλλο» συλλαλητήριο. Αυτών που ζητούν παραμονή στην Ευρώπη. Μια χώρα στα όρια του διχασμού. Έστω και αν όλοι οι πρώτοι δεν διαφωνούν με όλους τους δεύτερους.

Η πρόεδρος της ένωσης ελληνικών τραπεζών Λούκα Κατσέλη (μιλώντας στο BBC) είπε ότι θα ήταν τρελό να μην επιτευχθεί συμφωνία, προειδοποιώντας ότι το αντίθετο θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών, χθες το μεσημέρι, τα μηνύματα που ερχόταν από τις Βρυξέλλες- από κοινοτικές πηγές και όχι από κυβερνητικές- ήταν συγκρατημένα αισιόδοξα. Οι Ευ. Τσακαλώτος και Ν. Παππάς βρισκόταν σε διαρκείς συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των θεσμών και σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ενημέρωσαν θεσμικούς παράγοντες στην Αθήνα, τα σημάδια έδειχναν ότι η συμφωνία ήταν πιθανή.

Φτάσαμε στην τελευταία στροφή. Έπειτα από περίπου 5 μήνες διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιστορία. Αναγκασμένος να πάρει μια απόφαση ΙΣΤΟΡΙΚΗ. Μια απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Την προοπτική της, τον κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό της. Τη ζωή μας για πολλά χρόνια. Ευχόμαστε αυτή η απόφαση να είναι η σωστή. 


σχετικα αρθρα