Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Θέλω να πάμε σε συμφωνία είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του λίγο προτού αναχωρήσει χθες το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα καλείται να δώσει μία κρίσιμη μάχη για την τύχη της χώρας.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει διαδοχικά με τους Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Άνγκελα Μέρκελ στους οποίους και παρουσίασε την νέα «βελτιωμένη» πρόταση της κυβέρνησής του που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο και θα κατατεθεί σήμερα και στο Eurogroup.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θυσιάσει για τα μεγάλα νησιά τον συντελεστή του ΦΠΑ και να τον εναρμονίσει με τον συντελεστή που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα. Αυτή η κίνηση γίνεται προκειμένου να καλυφθεί η δημοσιονομική διαφορά που χωρίζει τις προτάσεις δανειστών και Μαξίμου. Όμως αυτό το ισοδύναμο δεν επαρκεί για την κάλυψη της απόστασης. Έτσι, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν κέρδη άνω των 1 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς και να ακυρώσει την έκπτωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ρύθμιση που είχε  ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν όλα πάνε καλά και η κατάσταση να γείρει προς την συμφωνία τότε οι δανειστές θα επαναφέρουν την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος, με βελτιώσεις που θα επιτρέψουν την ελληνική κυβέρνηση να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να προωθήσει κι ένα επενδυτικό πακέτο.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει σήμερα μία ολοκληρωμένη και όχι «μίνι» συμφωνία  γνωρίζοντας ότι το ενδεχόμενο να της προταθεί παράταση από τους δανειστές είναι πολύ πιθανό. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, εφόσον όμως παρουσιαστεί ως μοναδική πρόταση από τους θεσμούς τότε θα την δεχτεί υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί το χρηματοδοτικό το οποίο δεν πρέπει να είναι όπως αναφέρουν υπουργοί «ίσα ίσα» για τις δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού αλλά να δώσει μία πνοή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της σημερινής ημέρας είναι η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα με συνοδεία… Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κοντά στον υπουργό οικονομικών θα βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.