Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αυτό ανέφερε, στις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από κ. Γιουνκέρ, κα. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής», έγραψε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για μία διαδικασία «με εμβρυουλκό».

Υπενθυμίζεται ότι, αλλαγές στο ΦΠΑ, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και σκέψεις για έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις περιλαμβάνει η αντιπρόταση της Αθήνας προς τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση προωθεί στις προτάσεις της την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σταδιακά από την 1/1/ 2016 και παράλληλα, ενώ παράλληλα μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και στις κύριες.

Στο 13% φαίνεται πως παραμένει ο φορολογικός συντελεστής για τη ΔΕΗ, ενώ υπό συζήτηση φαίνεται πως είναι η  μεταφορά του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση στο 23%, με την κυβέρνηση να μάχεται για να παραμείνει στο 13%.

Παράλληλα, μία συνάντηση- τεστ περιμένει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς θα συναντηθεί στις 12.00 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων